Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Jästcellers livslängd

Jäst, Saccharomyces cerevisiae. Bilden tagen av Masur.
Jäst, Saccharomyces cerevisiae. Bilden tagen av Masur.

Jag gör ett gymnasiearbete om åldrandet och undersöker det på jästcellerna Saccharomyces cerevisiae, som används i bakning. Det som jag har svårt att hitta svar till är livslängden av dessa jästceller. Hur länge lever en modercell av denna art vid optimala förhållanden?

Jag kollade upp detta i den vetenskapliga litteraturen, och hittade följande information. En modercell kan dela sig ca. 60 gånger. I labbet tar en celldelning ungefär 71 minuter. Då kan man räkna ut att en enskild cell kan leva i ca. 71 timmar, om celldelningen tar lika lång tid varje gång. Jag kan tänka mig att det går långsammare med åldern, och om förhållanderna är inte optimala. Så 71 timmar kan förmodligen betraktas som den minsta ”maxlivslängd”.

– Jessica Abbott

februari 17, 2015

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer