Jag bor i Södra Sandby i Skåne och har under framför allt juni, juli och augusti problem med att gallmyggor tar sig in i huset via spaltventilerna i fönstren. De förekommer i sådana mängder att det blir ofräscht, för övrigt gör de ingen skada. De är så små att de filter som krävs i ventilerna för att hålla dem ute istället ger så dålig ventilation i huset att den lösningen är ohållbar. Har ni tips på något eller några ämnen som avskräcker dem att komma in i huset? Jag har än så länge beställt myggolja som innehåller bland annat citrongräs och lavendel, men det är inte säkert att gallmyggor ogillar samma ämnen som vanliga stickmyggor. Har ni tips på andra (fredliga) lösningar?
Jag har aldrig hört talas om att gallmyggor (myggfamiljen Cecidomyiidae, med omkring 700 påträffade arter i Sverige) förekommer i sådana stora mängder att de blir till en olägenhet inomhus. Det brukar framförallt vara en angelägenhet för jordbruket, där gallmyggor kan orsaka ekonomiska förluster. För just sådana gallmyggor bedrivs forskning för att minska skadorna, och bland annat feromonfällor har provats ut. Andra gallmyggor är riktiga nyttodjur, eftersom deras larver lever av bladlöss, och dessa bör inte bekämpas med mindre än att alternativet med fler skadedjur i trädgården är mer lockande. Det är såklart svårt att ge råd utan att veta just vilka arter det är som avses. Om det verkligen är gallmyggor som tar sig in, så hade jag undersökt i vilken mån de feromonfällor som används inom jordbruket kan köpas och användas av privatpersoner.
En annan slags mygga som ofta förekommer i stora mängder inomhus under sommaren är fjädermyggor (myggfamiljen Chironomidae, med drygt 500 arter som anses bofasta hos oss). De svärmar i stor myckenhet, och kan bilda stora moln kring trädtopparna och i skyddade skogsbryn under vår- och sommarmånaderna. De dras gärna till ljus på nätterna, och letar sig därför ofta inomhus. Utan att ha sett bilder på dina djur är det såklart svårt att veta säkert, men jag skulle gissa att det kanske är just fjädermyggor som besvärar er.
Mitt tips – oavsett vilken slags mygga det rör sig om – är att sörja för att använda mycket täta myggnät (det finns bland annat finmaskiga metallnät som fungerar), men jag förstår att det kan påverka luftkvalitén i huset som du redan nämner. Det är också bra att inte låta lamporna vara tända efter mörkrets inbrott i rum som inte används för stunden. Att ha ”mysbelysning” och öppet fönster i sovrummet för att skapa god stämning, brukar också vara ett utmärkt sätt att få väggar, tak, och lampskärmar fulla med fjädermyggor. ”Problemet” brukar dock vara begränsat i tid, eftersom svärmningsperioderna (alltså när myggorna kläckts och ger sig ut på friarstråt) brukar vara ganska korta.
Lycka till!
– Andreas Nord