Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Invasion av bärfisar längs Upplandskusten

Igår, i slutet av augusti, var jag och min dotter vid havet i Sikhjälma, utmed Upplandskusten. När vi kom närmare stranden upptäckte vi att stenarna var fulla av bärfisar. Vi har aldrig sett något liknande! Nu undrar jag hur det kom sig att de samlades där? De var så långt ut mot havet att vågorna skvätte på dem. Är de nykläckta eller svärmar de? Det känns som sen tid för det sistnämnda och de såg för stora ut för att vara nykläckta. Ungdomsmöte sista augusti kanske?

Tack för din fråga och dina fina bilder. Det här är en väldigt spännande observation. Det mest sannolika är att detta är migrerande bärfisar på ett eller annat sätt. Din observation sammanfaller i tid och rum (någorlunda) med flera andra liknande längs Östersjökusten. Det verkar alltså ha varit ett massivt inflöde av bärfisar österifrån och sannolikt har de blåst över havet. Det här hör inte till vanligheterna, och att se mängderna som ni såg är tämligen spektakulärt.

Tidsmässigt sammanfaller detta också väl med när många bärfisarter ”blir vuxna”. Bärfisarna, liksom alla andra skinnbaggar, har det vi brukar kalla för ofullständig förvandling. Det betyder att de redan från att de kläcks ur ägget ser ut som vuxna djur i miniatyr, minus vingarna. När de sedan äter och växer blir kostymen för trång och då byter de helt sonika hud. Det kallas för att de ”ömsar”. Det gör bärfisar fem gånger innan de är vuxna. Det tar en stund, så därför är det först på sensommaren som det är gott om vuxna bärfisar. Dessa övervintrar sedan någonstans i marken och kommer fram när vårsolen börjar värma. Då parar de sig och startar nästa generation.

Dina djur hör av vad jag kan se alla till en art i släktet Elasmostethus. Det finns tre möjliga i Norden, men av dessa är det egentligen bara Elasmostethus interstinctus – större björkbärfisen – som är riktigt allmän. Sannolikt är det den arten som ligger i dina drivor, men vill en vara riktigt säker måste djurens könsöppningar (undertill i bakänden) studeras i lupp. Och som kuriosa ska vi väl också säga att större björkbärfisen egentligen inte är en bärfis (skinnbaggefamiljen Pentatomidae) i strikt bemärkelse, utan istället en taggbärfis (skinnbaggefamiljen Acanthosomatidae). Namnet kommer av att mellankroppen har ganska vassa skuldror, ungefär som axelvaddar. Tittar en närmare ser en också att taggbärfisarna bara har två leder på sina fötter, medan bärfisarna har tre.

– Andreas Nord

Tack för ert intressanta och uttömmande svar! Så spännande att få reda på! Roligt att det var ovanligt för det kändes verkligen speciellt att uppleva! Jag tycker väldigt mycket om skalbaggar i alla dess former (även om de blev lite väl påträngande när de kröp innanför kläderna när jag filmade och fotade dem!).

Bara roligt att kunna hjälpa till! Det är kul med insekter tycker jag, och jag blir glad när fler tycker det!

Bara en allmän kommentar: bärfisar hör till ordningen skinnbaggar (Hemiptera) som inte är särskilt nära släkt med skalbaggarna (ordningen Coleoptera). Men vissa skinnbaggar, bland annat bärfisar, kan vara väldigt lika skalbaggar! Det lättaste sättet att se skillnad är att alla skinnbaggar har en sugsnabel i änden av huvudet. Den använder de för att suga växtsaft eller suga ur små, mjuka insekter. Alla skalbaggar har bitande mundelar, käkar alltså. Av lite mindre karaktärer kan man också se att skinnbaggar har väldigt långa, men få, leder i antennerna. Skalbaggarna har många leder (minst 9; skinnbaggar högst 5), och skinnbaggarna har bara 2-3 leder i fötterna medan skalbaggarna har minst 4 (med några undantag).

– Andreas Nord

december 14, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade