Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Inte kan väl snokar para sig på hösten?

Beroende på vårvädret parar sig snokar vanligtvis från mitten av april till mitten av maj. Parningen är ett fascinerande skådespel – och en veritabel ormgrop! Under vissa omständigheter kan snokarna också para sig på hösten. Forskarna vet inte så mycket om vad det beror på eller vad det betyder, men klart är att höstparningarna verkar ske i närheten av övervintringsplatsen och bara i varmt och soligt väder. Bilden på parande snokar är tagen av Mircea Nita.

Jag har en trevlig liten snokfamilj i min trädgård sen ett par år tillbaka. En dag i augusti hände något märkligt. De två största individerna parade sig och sitter ordentligt fast i varandra medan tre mindre individer cirklar omkring det som händer. Hur kommer det sig att dom parar sig nu i augusti? Det är väl nu äggen ska kläckas? Jag funderar också på deras val av boplats, eftersom jag inte direkt har nära till vatten och bor nära en järnväg. Borde inte ormarna störas vibrationerna, eller har de vant sig?

I slutet av september såg jag två ganska stora snokar som rullade runt i skogen, som om de höll varann i ett grepp där de nästan var sammanflätade. Vad gjorde dem? De kan väl inte para sig så här års? Det var varmt och soligt ute, och snokarna brydde sig inte alls om mig som stod någon meter ifrån.

Vilka intressanta observationer!

Thomas Madsen har berättat för mig att han sett snokparningsaktiviteter även på hösten. Jag har inte haft den turen, men har sällan eller aldrig spanat målmedvetet efter det. Ej heller har jag sett några vetenskapliga studier som diskuterar det. Dock sägs det i boken ”Nordens padder og krybdyr” att: ”I august-september vender dyrene tilbage til vinterkvarteret. Når de igen er samlet her, kan de endnu engang vise parringsadfaerd og parre sig, forudsat at det er varmt nok i vejret (mindst 15 grader).

Vad gäller boplats är det inte ovanligt att vägslänter och banvallar väljs som övervintringsplats, förmodligen därför att sluttningen medför en mer direkt solinstrålning och därför ett varmare mikroklimat. Speciellt på våren torde snokarna gynnas av att kunna lapa i sig så mycket solvärme som möjligt så fort som möjligt, så att spermierna mognar inför [vår]parningen. I södra Sverige inträffar den i mitten av april.

– Björn Lardner, gästexpert

Jag studerade snokar i Måryd utanför Lund från 1976 till 1981. Beroende på vårvädret så parar sig snokar från mitten av april till mitten av maj. Honorna lägger sina ägg från början av juli till mitten av juli. I Måryd lades äggen alltid i en av de två gödselstackarna inom området.  Äggen kläcks vanligen från mitten till slutet av augusti.

1977 upptäckte jag för första gången en parning den 3 september på snokarnas övervintringsplats. Vidare såg jag vardera en höstparning 1979, 1980 och 1981, alla i närheten av snokarnas övervintringsplats. Eftersom det är mycket svårare att hitta snokarna under hösten så vet jag inte hur vanligt det är höstparningar. Jag skulle dock tro att de är mindre vanliga än de ”normala” vårparningarna. Eftersom jag på den tiden inte kunde använda DNA-teknik för att göra faderskapsanalyser så vet jag inte heller om dessa parningar leder till att en del av äggen befruktas av ”hösthanen”.

– Thomas Madsen, gästexpert

februari 26, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Grod- och kräldjur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *