Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Insekter som ändrar färg

På vår sons hus i Ljungbyholm i Kalmar kommun hittade vi idag på en yttervägg ett 100-tal små, svarta, insekter som sugit fast sig på tegelväggen. Efter att ha suttit där ett tag växer dem och blir till orangea insekter. Det tacksamt att veta vad det är, om de förstör något, och var de kommer i från.

Bilderna visar två puppor och en larv av harlekinpiga, Harmonia axyridis. Det är en av våra allra största nyckelpigor och numera också en av de allra vanligaste i södra Sverige. Från början kommer harlekinpigan från Sydostasien, men den har planterats in över nästan hela världen för att den är så bra på att äta bladlöss. Därför var tanken, som ju i grunden är god, att harlekinpigan skulle vara ett väldigt effektivt biologiskt bekämpningsmedel. Det var den också, men det hela gick litet överstyr såtillvida att harlekinpigan snabbt spridde sig i landskapet och började konkurrera med inhemska nyckelpigor. Den är ganska besvärlig, dels för att den äter upp mycket av maten som de naturligt förekommande nyckelpigorna vill ha, dels för att det också finns tecken på att den äter upp andra nyckelpigors larver.

Larven av harlekinpigan är lätt att känna igen. Det är den enda nyckelpigelarven som är så stor och har en rent svart grundfärg med orangea kanter på bakkroppen. Larverna är förvånansvärt konstant färgade, medan de fullbildade nyckelpigorna kan se ut nästan hursomhelst.

Harlekinpigans larver är förvånansvärt konstant färgade, men de vuxna pigorna kan se ut nästan hursomhelst. Bilden är tagen av Jacopo Werther.

De kan dock kännas igen på sin avsevärda storlek – de är större än vanliga sjupricka nyckelpigan – och den väldigt runda formen. Tittar en på djuret i profil syns också ett tydligt ”veck” eller inbuktning nära spetsen på täckvingarna.

Vi har skrivit om harlekinpigan många gånger förut. Se här.

– Andreas Nord

oktober 13, 2022

Inlägget postades i

Djur