
Vi är ett gäng som har snöat in oss på hur saliv hjälper till med foderspjälkningen hos köttätare och växtätare. Vilka enzymer finns i salivet hos vardera ätartyp och hur hjälper det till med nedbrytningen av foder?
Hos växt- och allätare (som människor, till exempel) innehåller saliven enzymet amylas, som bryter ned stärkelse till enklare sockerarter. En viktigt del av matsmältning hos sådana djur är också själva tuggandet, som finfördelar födan och gör det lättare för olika matsmältningsenzymer att senare bryta ned beståndsdelarna.
Rena köttätare har inget amylas i saliven och har heller inte behov av det, eftersom de äter en ganska kolhydratfattig kost. Inte heller tuggar köttätare i någon större utsträckning. Saliven kan dock innehåller lysozymer, en slags enzym som bryter ned cellväggar (bland annat i bakterier).
Viktigt att komma ihåg att huvuddelen av matsmältningen hos däggdjur sker i den första delen av tunntarmen. Det allra viktigaste organet här är bukspottkörteln, som producerar stora mängder av de enzym som bryter ned kolhydrater, protein och fetter. Även utan enzymerna från saliven och den matsmältning som sker i magen, skulle vi klara oss utmärkt bara med bukspottkörteln. Och även hos rena köttätare producerar bukspottkörteln amylas.
– Andreas Nord