Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Innehåller saliven olika saker hos växtätare och köttätare?

Vargen, Canis lupus, är en typisk köttätare. Till skillnad från växtätare, behöver den inte ha några enzymer som bryter ned stärkelse i sin saliv. Istället tar den hand om den lilla mäng kolhydrater den får i sig i tunntarmen, där huvuddelen av matsmältningen sker. Bilden är tagen av Malene Thyssen.

Vi är ett gäng som har snöat in oss på hur saliv hjälper till med foderspjälkningen hos köttätare och växtätare. Vilka enzymer finns i salivet hos vardera ätartyp och hur hjälper det till med nedbrytningen av foder?

Hos växt- och allätare (som människor, till exempel) innehåller saliven enzymet amylas, som bryter ned stärkelse till enklare sockerarter. En viktigt del av matsmältning hos sådana djur är också själva tuggandet, som finfördelar födan och gör det lättare för olika matsmältningsenzymer att senare bryta ned beståndsdelarna.

Rena köttätare har inget amylas i saliven och har heller inte behov av det, eftersom de äter en ganska kolhydratfattig kost. Inte heller tuggar köttätare i någon större utsträckning. Saliven kan dock innehåller lysozymer, en slags enzym som bryter ned cellväggar (bland annat i bakterier).

Viktigt att komma ihåg att huvuddelen av matsmältningen hos däggdjur sker i den första delen av tunntarmen. Det allra viktigaste organet här är bukspottkörteln, som producerar stora mängder av de enzym som bryter ned kolhydrater, protein och fetter. Även utan enzymerna från saliven och den matsmältning som sker i magen, skulle vi klara oss utmärkt bara med bukspottkörteln. Och även hos rena köttätare producerar bukspottkörteln amylas.

– Andreas Nord

maj 27, 2025

Inlägget postades i

Djur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *