Jag är en gymnasiestudent med enormt intresse för zoologi . I framtiden tänker jag utbilda mig inom biologi, men för tillfället håller jag på med det på fritiden. Min senaste besatthet är havsborstmaskar och jag skulle hemskt gärna vilja gå ut i fält och observera samt fotografera olika arter av havsborstmask.
Hur gör man det på bästa sätt? Det känns inte som att gräva runt och hoppas är effektivt nog. Finns det särskilda metoder? Hur hittar man enklast olika arter av havsborstmask?
Det är ju helt perfekt! Vi behöver fler dedikerade biologer! Kul också att du särskilt intresserar dig för havsborstmaskar eftersom de ser ut och lever på så många olika sätt. De finns i alla möjliga marina miljöer, från våra grunda bottnar ner till de allra djupaste delarna av haven, till exempel vid de varma djuphavskällorna.
Om man skall leta efter havsborstmaskar i våra vatten så är det en bra ide att använda olika metoder. Du kan till exempel gräva upp sand med en spade på grunt vatten på en sandstrand och sålla sanden. Då kommer du att hitta de arter som lever nedgrävda i botten. Detta kan du också prova på lite mer leriga bottnar och där det finns vegetation. Ett annat sätt är att lyfta på stenar och då hittar du arter som lever på stenarna, eller i nederkanten på dessa. Man kan också snorkla och leta runt i tångbältena och ha med sig en akvariehåv. Leta då speciellt inne bland algerna. Om du har tillgång till en båt så kan du göra en liten ”skrapa” med en nätpåse bakom. Själv byggde jag en sådan av en gammal trädgårdskratta (bara nederdelen!) och ett par dykvikter och en gammal fiskehåv. Släpar man denna skrapa långsamt på en mjukbotten som ligger lite djupare så kan du få upp exempel på alla de arter av havsborstmaskar som lever på eller i mjukbottnar.
– Per Carlsson, gästexpert
Vill du artbestämma havsborstmaskar, eller bara lära dig mer om djurgruppen, rekommenderar jag att du lånar Nationalnyckeln till havsborstmaskar. Den finns på nästan alla bibliotek. Boken är en del i det stora nationalnyckelprojektet, vars syfte är att göra bestämningsnycklar till alla flercelliga organismer i Norden. Det finns redan nationalnycklar för ett stort antal djur- och växtgrupper.
– Andreas Nord
Ludwig
Tack så jättemycket!