
Jag undrar om ni i er forskning involverar frågan om ekologiskt kontra konventionellt odlad fågelmat? Min fundering gäller hur vi egentligen hjälper fågellivet globalt sett med konventionellt odlad/uppfödd och importerad fågelmat.
Min andra fråga rör huruvida ni forskar kring hur olika typer av fågelmat gynnar olika arter, till exempel solrosfrön med skal och talgbollar som verkar vara det vanligaste som säljs. Det intressanta vore förstås om man kunde gynna arter som minskar främst och idag kanske vi gör precis tvärt om för det mesta?
Hoppas att du eller någon kollega till dig har tid med mina små funderingar!
Såvitt jag vet är det ingen hos oss som undersöker om ekologiskt odlad kontra konventionellt odlad fågelmat är bättre eller sämre för fåglarna. Generellt kan man dock säga att fåglar precis som människor mår bättre av mer naturlig, giftfri, mat än av motsatsen. Ekologisk odling är dessutom ofta bättre i ett landskapsperspektiv, eftersom det gynnar biologisk mångfald mer än den konventionella odlingen. Fåglar och andra djur mår generellt sett bättre i mer biodiversa landskap, eftersom sådana är mer motståndskraftiga och dynamiska. Därför är ekologisk odling bra för fåglar, även om effekten kanske ligger mer på landskapet än på foderkvaliten.
Att det matas mycket med talgbollar och solrosfrön handlar nog mest om tillgång, mer än att det är särskilt bra. Solrosfrön kan t ex vara förrädiska, för såvitt jag vet innehåller de ganska onyttiga fetter. En rik blandning av olika slags naturliga fröer är det som gynnar fåglar mest. För mycket av det goda är inte så bra, precis som för oss. Det är såklart också viktigt att poängtera att fåglar är väldigt duktiga på att överleva även utan stödutfodring, men på många platser kan vinternöverlevnaden öka om det finns mer mat.
Min kollega Caroline Isaksson är expert på hur olika slags fågelmat påverkar fåglars fysiologi och hon väger in litegrann här nedanför.
– Andreas Nord
Jag tyckte att Andreas summerade läget fint och att vi inte har jobbat med ekologiskt kontra konventionellt odlad mat. Men jag kan lägga till att jag var intervjuad av TV-programmet ”Plus” för några år sedan angående höga tungmetallnivåer i vissa märken av solrosfrön, men när jag tittade närmare på detta så var det inte tydligt att de ekologiskt odlade hade lägre nivåer än andra märken. Tungmetallnivåerna i fröna beror på nivåerna i marken, vilka i sin tur antingen kommer från naturliga källor eller tidigare användning av marken och inte nuvarande bruksform. Med andra ord så är det inte en garanti för ett giftfritt frö om man köper ekologiskt.
– Caroline Isaksson, gästexpert