Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur renas vatten i växter?

Porträtt med grönsaker av Arcimboldo.
Porträtt med grönsaker av Arcimboldo.

När man far till främmande länder, särskilt söder över får man alltid rådet att inte dricka orenat vatten d.v.s. direkt från kranar eller källor. Det är däremot ingen risk att äta frukter från lokala trädgårdar,dessa frukter består ju huvudsakligen av vatten. Hur renas vattnet på sin väg från rot till frukt?

När man säger att man inte ska dricka vattnet utomlands är det ofta pga att det finns bakterier i vattnet som vi inte är vana vid. Dessa bakterier följer inte med vattnet in i växten när den tar upp det genom rötterna. Inte heller särskilt stora mängder giftiga ämnen slinker med vattnet som tas upp av växterna. För att komma in i växten måste vattnet passera extremt finkorniga membran som effektivt skiljer ut oönskade ämnen och främst ämnen som är bra för växten tas upp tillsammans med vattnet. För att komma upp i växten, till frukterna, ska vattnet dessutom pressas genom mängder av väldigt trånga ”gångar” och membran där ovälkomna partiklar och ämnen fastnar och stoppas. Följdaktlingen är det bara att mumsa på!

– Från frågearkivet

januari 24, 2014