Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur långt norrut finns det harlekinpigor?

Harlekinpigan, Harmonia axyridis, hör ursprungligen hemma i Sydostasien. Den har i modern tid introducerats på många platser runt om i världen för biologisk bekämpning av bladlöss. Det visade sig senare att harlekinnyckelpigan är mycket invasiv. I södra Sverige har den under det senaste årtiondet utvecklats till att på sina håll vara den allra vanligaste nyckelpigan, särskilt i stadsmiljö. Hittills har harlekinpigan nått södra Uppland, men av allt att döma är den på god väg ännu längre norrut. Den övervintrar gärna i grupp inomhus, och begränsas därför inte av de nordliga vintrarna som andra djur som ursprungligen kommer från varmare områden gör. Bilden är tagen av Jacopo Werther.

Hur långt norrut i Sverige har harlekinpigan kommit? Finns den i Medelpad och Ångermanland?

Än så länge kan en säga att harlekinpigan är ganska begränsad till södra Sverige, med en nordgräns kring Uppland. Se en utbredningskarta här. Men med det sagt har det gjorts enstaka fynd längre norrut, dels utanför Boden och dels i Kiruna, dvs. nästan så långt norrut vi kommer. I det senare fallet är det möjligt att djuret har liftat med en bil söderifrån. Det är samtidigt en skicklig flygare och en väldigt expansiv art. Från de första svenska fynden i Malmö 2007 har arten exploderat och min bedömning är att den kommer att röra sig upp ett gott stycke norrut inom de närmaste åren. Vi ska nog förvänta oss att den etablerar sig utmed hela Norrlandskusten.

Allt som allt menar jag därför att det inte alls är osannolikt att du har sett en harlekinpiga i Medelpad och/eller Ångermanland. Har du en bild på ditt fynd kan vi avgöra saken. En annan möjlighet är att det rör sig om ögonfläckig nyckelpiga, Anatis ocellata. Det är vår största svenska nyckelpiga och den är ganska vanlig i tallskog ett gott stycke upp i landet.

– Andreas Nord

december 13, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade