Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur kan vi skydda humleboet i trädgården?

Humlor lever i familjesamhällen som varje år byggs upp av en övervintrad drottning. På våren eller försommaren lägger hon en första kull ägg som hon själv föder upp. Detta blir till den första generationen arbetare, och de tar sedan över ansvaret för ägg och larver från drottningen. Litet senare i humleboets liv lägger drottningen ägg som blir till hanar (drönare) och nya drottningar. De lämnar boet för att para sig med andra drottningar eller drönare, varefter hanarna dör och drottningarna så småningom finner en övervintringsplats. Efter några månader dör den gamla humledrottningen och alla kvarvarande arbetare i boet. Nästa år upprepas cykeln! På bilden, som är tagen av Panoramedia, får vi titta in i ett bo av åkerhumla, Bombus pascuorum.

Min man röjde gräs i en slänt på tomten och då uppdagades ett humlebo med full aktivitet i marken. Boet ligger lite avigt till eftersom vi egentligen hade tänkt marktäcka för att bli av med gräs och ogräs. Dock vill vi inte förstöra boet. Har ni tips på hur vi kan fortsätta med arbetet utan att förstöra för humlorna?

Kul att ni har ett humlebo i trädgården! Humlorna hittar ingången till sitt bo genom att lära sig hur det ser ut runtomkring de första gångerna de flyger ut. Det gör nog inte så mycket om ni täcker marken en bit ifrån. På senhösten eller vintern kan ni täcka allt eftersom boet är tomt då. Det är bara de nya drottningarna som överlever till nästa år, och på hösten har de sedan länge flugit ut och hittat en plats att övervintra på.

– Georg Andersson

Tack för svar. Vill gärna ha de kvar, särskilt med tanke på att boet inte ens är en armlängds avstånd från mina tomatplantor!

september 23, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *