
Vi är från en förskola på Norra Fäladen, Lund. Närmare bestämt Saltkråkans förskola och vår avdelning heter Peter Pan. Vi som går här är mellan 3-6 år gamla. Förutom våra pedagoger som är jättegamla. Vi har ett maskhus som vi jobbar en hel del med. Och nu undrar vi: Hur kan maskar få bebisar egentligen?
Alla vuxna daggmaskar kan bli både ”pappa” och ”mamma”. Det kallas att de är hermafroditer, tvåköande. Om man tittar riktigt noga på en vuxen daggmask, ser man att de en bit in på kroppen räknat framifrån, har en avsnitt på kroppen som ser lite annorlunda ut jämfört med resten av kroppen. På detta avsnitt finns utförsgångar för både ägg och spermier.
När de ska ha ungar, ”bebisar”, lägger de sig bredvid varandra, huvudända mot huvudända, så att de här kroppsavsnitten kommer att ligga mitt emot varandra. Därpå bildas en gördel av segt material runt om de båda maskarna, och in i denna gördel lägger de båda ägg och spermier, så att spermierna från den ena masken hamnar i den andra maskens ägg-gördel, och tvärtom. Båda maskarna befruktar alltså den andra maskens ägg. Sedan drar sig maskar ut ur gördlarna, som sluts så att det bildas en ”äggkapsel”. Sådana kan man ibland hitta i marken där det finns gott om daggmaskar. De ser ut ungefär som några millimeter stora ägg, ljust bruna eller mörkt gula. Inuti denna kapsel utvecklas de befruktade äggen, och ut kryper efter några veckor, små daggmaskar, som ser ut som vanliga daggmaskar förutom att de är mycket mindre och inte har det där kroppsavsnittet, där könsorganen sitter.
– Lars Lundqvist