Vi bor norr om Höör i Skåne och här om dagen såg vi en ål i bäcken. Sedann kom det fler och nu är det 6 stycken. Hur kom de hit, och varför?
Det är inte några ålar. Detta är bäcknejonöga, Lampetra planeri. Att det är bäcknejonöga och inte den snarlika arten flodnejonöga ser man lättast på att den bakre ryggfenan börjar precis där den främre ryggfenan slutar. Hos flodnejonöga finns ett tydligt mellanrum mellan dem. Bäcknejonögat är också betydligt mindre, runt 15 till 20 centimeter som vuxen, medan flodnejonöga blir uppemot 50 centimeter.
De två arterna reproducera sig och lever som larver i ungefär samma typ av åar, men bäcknejonögat stannar i rinnande vatten hela livet, medan flodnejonögat vandrar ut till havet under en period efter att de blivit vuxna, men innan de blivit lekmogna. Bäcknejonögat däremot leker däremot direkt när dom blivit vuxna, äter ingenting som vuxna, och dör efter leken.
Bäcknejonögon gillar att leka på precis den där typen av grusbottnar som man ser på dina bilder. Ofta leker de på samma platser vid ungefär samma tid på året år efter år, så har ni tur har ni hittat en plats som ni kan återvända till för att återuppleva denna häftiga händelse!
– Viktor Nilsson
På den här och den här kan ni läsa mer om bäcknejonögat. Där hittar ni också en utbredningskarta över svenska fynd.
– Andreas Nord