Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur håller djuren ihop i havsdjupet?

Cuviers näbbval, Ziphius cavirostris, innehar världsrekordet i fridykning bland däggdjur, med imponerade 3000 meter. För att klara denna enorma bedrift har Cuviers näbbval, liksom andra djupdykande varelser, en rad olika fysiologiska och morfologiska anpassningar. Detsamma gäller djur som alltid lever i de mörka havsdjupen. Här resonerar vi om varför vätebindningarna i alla olika proteiner inte försvagas och slutligen bryts ned på stora djup. Bilden på näbbvalen är tagen av Eveha.

Hur påverkas proteiners vätebindningar med stigande hydrostatiskt tryck ju längre nere i havet djuret går?

När det hydrostatiska trycket ökar kommer proteinernas vätebindningar att i ökande utsträckning försvagas, varefter proteinet kommer denaturera. Djuphavsdjur är dock väl anpassade till ett liv vid hög tryck, och har alltså nödvändiga fysiologiska och morfologiska anpassningar för att klara av tillvaron i förhållanden som för andra organismer skulle vara omöjliga eller åtminstone mycket belastande. För ett djuphavsdjur är det alltså inga konstigheter att överleva vid högt tryck, men för en fisk som normalt sett lever nära ytan skulle det säkert inte gå. Den stundande döden på stora djup behöver dock inte ha med proteinstruktur att göra, utan kan bero på att helt andra mekanismer och organsystem slutar fungera. I de här sammanhangen är det spännande att tänka på marina däggdjur och fåglar som andas luft men dyker hundratals, ibland faktiskt tusentals, meter i jakt på föda. Rekordet innehas av Cuviers näbbval som kan dyka ned till 3000 meter. Kaskelotten ligger inte långt efter. Denna oerhörda bedrift möjliggörs genom en rad olika anpassningar – från att låta lungor och bröstkorg kollapsa, till att öka mängden syre som finns bundet i blod och muskler samt en imponerade tolerans för syrebrist i det centrala nervsystemet.

– Andreas Nord

februari 5, 2024

Inlägget postades i

Däggdjur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *