
På vårt sommarställe i Stockholms skärgård har vi försökt kombinera vildvuxet med hyfsat välvårdad trädgård och häromdagen såg jag för första gången en aurorafjäril (hane har jag läst mig till) och nästa dag en vit hona. Hon landade på en liten planta med 5 små ynkliga blommor och vi vill nu skapa en mycket liten ängsliknande del av tomten. Vi har bara 1600 kvadratmeter till förfogande, men jag och min fru är tacksamma för tips på vilka blommor dessa fjärilar tycker om och var jag kan köpa dom.
Brännässlor vill vi helst inte ha och inte heller invasiva växter som tar över, men vi hoppas det finns något annat trevligt. Jag har för övrigt tillverkat ett litet bihotell i fjol med 14 st 12 mm hål jag borrat i ändarna på en kort ekstam. Nu är 6 hål igensatta så jag hoppas det är bin och inte snyltgäster.
Alla tips på hur vi kan hjälpa pollinerare av alla de slag mottages tacksamt!
Ett väldigt fint initiativ! Just aurorafjärilen utvecklas på olika korsblommiga växter som ängsbräsma, löktrav, rockentrav och lundtrav, men vill man hjälpa olika slags pollinerare på traven är nyckeln att försöka få på plats en lång blomningssäsong med nektarrika blommor. Många köper färdiga ängsblandningar och sår in, ofta med gott resultat. Ibland kan man dock behöva utarma jorden lite (t.ex. gräva bort matjord och blanda upp med sand) för att det ska ta sig ordentligt. Det är också viktigt att tänka på att många färdiga ängsfröblandningar har inslag av exotiska arter och det är ju bra att undvika. Här finns några olika alternativ som skall vara av svensk härkomst.
Vill man inte anlägga en liten del äng på tomten, eller för den delen också, tycker pollinerare också mycket om olika slags kryddväxter. En välsorterad köksträdgård är därför trevligt både för hushåll och insekter!
Jag hade, till sist, inte varit så bekymrad över vem eller vad som tagit in på bihotellet. Många andra steklar som lever i håligheter i mark eller träd är också drabbade av akut brist på boplatser och alla har de sina viktiga funktioner i en välfungerande trädgård. Vissa steklar är t.ex. parasiter på djur vi inte tycker så mycket om, som bladlöss och flugor, så ett bihotell med sådana stekelgäster kan hjälpa till att skapa en bra balans mellan växter och ”ohyra” i trädgården.
– Andreas Nord