
Jag vill gärna jobba med marinbiologi med inriktning marina däggdjur. Helst vill jag jobba i fält med djuren ifråga, vare sig det gäller räddning, provtagning eller något annat. Vad ska jag plugga till då? Jag är främst intresserad av hajar, valar, delfiner och späckhuggare.
Göteborgs universitet har utbildningar i marinbiologi på alla nivåer (kandidat-, masters-, och doktorsexamen), men det går också bra att läsa allmän biologi och sedan välja ett kandidat- eller mastersarbete som handlar om marinbiologi för att fördjupa sig. Med en mastersexamen inom biologi och lite relevant erfarenhet blir du då behörig att söka tjänst som fältassistent eller liknande, alternativt doktorandtjänster inom marinbiologi.
– Jessica Abbott
Både Stockholms och Uppsala universitet har också marinbiologisk forskning. Men är man intresserad av djur som valar, delfiner, hajar etc. kanske man ska kolla upp utländska universitet också. Men kanhända är det bästa att skaffa sig en grundexamen i Sverige och sedan ge sig av utomlands för master- eller doktorandstudier. Det är också lättare att få jobb som fältassistent e. dyl. om man har en grundexamen.
Men man ska också vara lite observant för det finns en del mindre seriösa organisationer/privatpersoner som mer drivs av entusiasm och i en del fall, tyvärr, av rent kommersiella skäl. Här får då ofta volontärer jobba gratis inom vad man uppfattar som ett naturvårds- eller forskningsprojekt, medan verksamheten inte gör så mycket nytta när man synar den i sömmarna. Men det finns naturligtvis också många seriösa och bra projekt och det kan ju vara en chans att få erfarenhet av de djur man är intresserad av.
Och så kan vän av ordning inte låta bli att påpeka att hajar inte är däggdjur.
– Bodil Enoksson
Att få jobba som marinbiolog och speciellt med hajar eller valar är nog en dröm för väldigt många. Men hur når man dit? Jag har nog tyvärr inget annat än ett ganska luddigt svar att ge dig. Du kan läsa en kandidat- och masterutbidning i Marinbiologi, och därefter sikta mot en forskarutbildning med inriktning mot marina djur. Denna utbildningsväg är delvis praktisk, men framför allt teoretisk. Du kan kanske läsa en djurskötarutbildning och specialiserad dig mot marina djur. Detta blir en betydligt mer praktiskt inriktad utbildning, men det var ju det som du verkade mest intresserad av. Jag vet dock inte om man kan specialisera sig mot marina organismer som djurskötare. Kolla detta med en djurskötarutbildning. Ett annat sätt att få jobba nära marina djur är att bli guide. Världen över finns många som jobbar med att ordna valsafari och liknande.
Jag rekommenderar dig att försöka ta kontakt med någon som jobbar med marina djur och fråga om de har några tips på hur du ska kunna nå ditt drömjobb.
– Lotta Persmark, studievägledare i biologi vid Lunds universitet