
Jag läst så motstridiga uppgifter om hur växterna andas. När de inte ägnar sig åt fotosyntes så lär de andas syre när ljuset är borta. Men jag har läst att klyvöppningarna är stängda då. Hur tar de då in syre, om de nu gör det? Även växter behöver väl syre för förbränning, eller?
Intressant och stort ämne och jag förstår ditt bryderi. Här är några fakta i saken.
1) Alla växtceller andas i princip alltid (dvs. de använder syrgas i mitokondrierna för att oxidera kolföreningar och bilda ATP), förutom inaktiva intorkade celler som pollen eller torra frön, eller celler som inte har tillgång till syrgas (t.ex. rotceller i vattenmättad mark där syret tagit slut). Cellandningen i blad går långsammare i ljus än i mörker men den stannar aldrig. Det är en vanlig missuppfattning att växter inte andas och fotosyntetiserar på samma gång, men om någon påstår att de inte gör det har de fel. Jag och mina kollegor har skrivit om just detta i världens mest använda lärobok i Växtfysiologi .
Boken finns inte för nedladdning, men:
2) Växterna andas mer på natten än på dagen, ja. Om klyvöppningarna är stängda så kan ändå syrgas komma in i tillräcklig mängd eftersom det finns väldigt mycket syrgas i luften, blad har stor yta per volym och eftersom syrgas är en liten opolär molekyl som kan diffundera direkt genom bladytan. Under normala tillväxtförhållanden är det endast i kompakta tjocka vävnader med hög aktivitet som man vet att det kan bli syrgasfritt i centrum. Sådant har uppmätts inuti potatisar och frön av böna under groning. Se t.ex. den här fritt tillgängliga uppsatsen (på engelska) om frömitokondrier. Den ligger på hemsidan till läroboken som jag nämnde ovan.
– Allan Rasmusson