Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Humleparasit

Hypoaspis stabularis. Bilden skapades av Anthonie Cornelis Oudemans.
Hypoaspis stabularis. Bilden skapades av Anthonie Cornelis Oudemans.

Är en hängiven naturfotograf. Sorterar mina bilder tagna under den gångna sommaren. Upptäckte på en humlebild att den bar på någon snyltgäst som kan likna en fästing.

Det finns flera arter av kvalster som kan gå på humlor och som finns namngivna i Europa. Säkert någon av dessa. Den lite mörkt rödbruna tonen liknar visserligen varroakvalstret som går på honungsbin, men varroa kan inte föröka sig på humlepuppor, men skulle ev. kunna hamna på en humla om bi och humla besöker samma blomma och kvalstret av någon anledning råkar byta värd.

– Bengt Nihlgård

Nej, jag tror inte det är ett Varroa-kvalster. Det finns, som Bengt skriver, en hel rad ”humlekvalster”, både i familjen Laelapidae, där det finns ett (under-)släkte, Hypoaspis (Pneumolaelaps), med flera arter som är associerade med humlor, och familjen Parasitide. De flesta av dessa arter lever i humlornas bo, av vad är inte lätt att veta, men där finns många födokällor. Pollen, allmänt avskräde, eller humle-larver. När bona överges i slutet av sommaren och de nya drottningarna ger sig av följer en del kvalster med honan och uppehåller sig på hennes kropp tills hon nästa vår börjar anlägga ett nytt bo. Då lämnar de henne och återtar sitt bo-parasitiska leverne.

– Lars Lundqvist

 

november 7, 2016

Inlägget postades i

Djur