Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hök som tar höns

Duvhök, Accipiter gentilis. Bilden tagen av Merops.
Duvhök, Accipiter gentilis. Bilden tagen av Merops.

Vi och flera vänner i närområdet (ca 2-3 km radie) har drabbats av att hök tagit höns. Vi är ganska säkra på att den som var hos oss var en juvenil duvhökshona. Funderar nu på hur troligt det är att det är samma hök och hur stor risken är att den återkommer. Ingen av oss har sett till höken på ett tag, hur stort område rör den sig över i jakt på mat?

En ung hona av duvhök är rejält stor och kraftigt längsstreckad på undersidan. Hanarna är mindre. De adulta fåglarna är tvärvattrade på undersidan. Det kan mycket väl vara samma hök. Några km är för en duvhök inget avstånd alls. Man kan dock inte utesluta att det rör sig om fler än en individ. Om höken har kunnat ta hönsen utan större besvär, till exempel om de är frigående, är det högst troligt att den återkommer.

– Åke Lindström

Som hönsägare har jag för mig att man (dvs hönsen) kan råka ut för flyttande/kringstrykande unga hökar, speciellt på hösten. Vilket skulle kunna förklara att man sluppit besök på ett tag.

– Bodil Enoksson

Det kan stämma. Men kringstrykandet/flyttandet för denna i huvudsak stannfågel har väl rimilgen primärt två syften – att finna en ny lämpligt plats för 1) överlevnad och 2) i förlängningen, häckning. Ett område med flera oskyddade hönsgårdar torde vara ett starkt argument för att stanna. Däremot är dödligheten hos unghökar rimligen ganska stor, så har de tur så dör höken.

– Åke Lindström

november 14, 2014

Inlägget postades i

Djur