Jag hittade en mask i toaletten innan jag skulle sätta mig. Tror ni att den lever i avloppet, eller kommer från någon av oss som besökt toaletten? Vi har alla i familjen tagit avföringsprov. Labbet hade skrivit en kommentar att det kan vara en avloppsmask. Men jag blev ändå orolig, för jag läste ett inlägg från er med fråga om mask i toaletten, där ni skrev att det kunde vara mask som lever i urinvägarna. Vet ni vad det är jag hittade?
Jag tror att detta rör sig om så kallade badrumsmaskar. De är släktingar till våra vanliga daggmaskar och i Sverige finns två olika arter, Dichogaster bolaui och Dichogaster saliens. Ingen av dem hör hemma hos oss från början, utan härstammar troligen från Västafrika. Numera är de dock spridda över hela världen, och upptäcktes i svenska hem för flera decennier sedan.
Hos oss lever de framförallt i avloppen i badrum. Det kan därför hända att de kommer upp ur toaletterna i bland. Trots att de trivs bättre i avloppet än i jorden, är badrumsmaskar inte ett tecken på att det är smutsigt eller att vi har dålig hygien. De är heller inte skadliga för oss på något sätt. Däremot är badrumsmaskar beroende av vårt avfall för att överleva. De är nämligen, precis som vanliga daggmaskar, nedbrytare. Gamla hudrester är en omtyckt måltid i badrumsmaskarnas värld.
– Andreas Nord
Kan man skicka den på analys till er för att få veta säkert? Jag förstod att den också är lik spolmask som kan leva i tarmen på människa, och en annan mask som kan leva i urinvägarna.
Du behöver inte vara orolig. Det syns tydligt att din mask har segment på kroppen, på samma sätt som en daggmask har. De kallas därför för ”ringmaskar”. Utöver badrumsmaskarna finns det också andra vattenlevande daggmaskar som kan vara aktuella i en toalett. Spolmaskar, eller rundmasken Dioctophyma renale som lever i urinvägarna, har alla slät kropp utan ringar.
– Andreas Nord
Tack för dina svar! Nu kan hela familjen sänka axlarna!