Helvit hjort på Hisingen – eller?

Dovhjorten, Dama dama, är en ganska vanlig, och ökande, hjort som är ungefär dubbelt så stor som ett rådjur. Ofta är de tjusigt rödbruna med vita prickar, men den kan också vara bruna till nästan svarta, och ibland är de helvita. Hornen, som har stora skovlar, är också typiska. Sådana horn har inga andra svenska hjortdjur. Bilden är tagen av Markus Lovung.

I måndags den 25 oktober var jag ute och gick och såg någon form av bock. Djuret tyckte jag såg ut som en blandning mellan ett får och en råbock på våren (vårbock). Storleksmässigt skulle jag säga att den var lika stor som ett får. Pälsen var vit och ullig, främst runt halsen, medan jag upplevde resten av djurets kropp vara mindre krullig. Färgen var vit.

Hade den inte haft ca 40 cm långa horn som pekade uppåt och hade ett par taggar så hade jag gissat på ett får. Men just kombinationen mellan fårlika pälsen och ansiktsform som ett får, men med långa fina bockhorn likt en vårbock gör att jag blir förvirrad.

Jag stötte på djuret i närheten av ett bostadsområde på Norra Hisingen i Göteborg. Det var runt ett promenadstråk med en konstgjord fågeldamm den dök upp. Jag kunde bara se ett djur så den verkade ströva runt själv.

Vet ni möjligtvis vad det kan vara för djur?

En intressant bild! Baserat på den angivna storleken och bilden har jag svårt att tänka mig att det är annat än en helvit dovhjort, Dama dama. De förekommer i alla upptänkliga färgvarianter (nåja, nästan) utöver den vanliga rödbruna med vita prickar. De skovelfomade hornen, som syns ganska bra på din bild, är typiska.

– Andreas Nord

januari 24, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade