Jag håller just nu på med mitt gymnasiearbete, och jag har stött på ett problem. Min experimentella del i arbetet går ut på att jag gjort flera lösningar med svavelsyra med pH 5 och tillsatt olika mängder av kalciumoxid, natriumbikarbonat och vätekarbonat för att buffra mot försurningen, jag har även gjort några blanka prover med endast svavelsyran och några med vatten. I dessa har jag även odlat gul lök för att se hur bra löken växer i de olika lösningarna och som resultat har jag fått fram att den växer bäst i den rena svavelsyran. Min fråga är varför? jag förstår inte hur en lök som trivs i alkalisk mark växer bättre i svavelsyra än i vatten. Jag tog även pH på lösningarna efter 7 dagar och nästan alla lösningar hade fått ett pH-värde som närmade sig 5.8. är Vad i löken gör detta, eftersom den trivs i alkalisk mark så borde den väl inte själv buffra mot ett pH 5.8?
Det finns ett par olika möjliga förklaringar. Har man ganska få prover som man jämför är det möjligt att skillnaderna i tillväxt beror mest på slumpen (t.ex. genetiska skillnader mellan lökarna i hur snabbt de kan växa). Det är även möjligt att svagt svavelsyra kan faktiskt vara bra för löken. Det är nämligen svavelföreningar i löken som gör att det sticker i ögonen när man skär lök. När det gäller pH-värdena fick jag fram information på nätet att lök trivs bäst i pH mellan 5,5 och 6,5. I så fall är det inte konstigt att lösningarna får en liknande pH.
– Jessica Abbott