Under vintern har vi haft ett antal guldbaggar sprattlandes på rygg i vår lägenhet. Minst sex, sju stycken. Eftersom vi tar in våra balkonglådor under vintern så lär det vara där dom kommer ifrån. Vi har upptäckt att baggarna verkar väldigt förtjusta i päron så vi utfodrar dom med små bitar där vi med glädje kan se deras munparti aktivt jobba med päronen. Kan ni föreslå något annat mumsigt för våra ”husdjur”? Vi har inte hittat en enda av dem liggande död någonstans och därför undrar jag om de gräver ned sig i balkonglådorna igen? Om det är en hona undrar jag om hon kan då lägga fler ägg så att deras livscirkel fortsätter?
Tack för att ni erbjuder chansen att ställa sådana frågor!
Vad roligt! Guldbaggar är ganska lätta att ta hand om och föda upp i fångenskap. Söta frukter som päron eller banan är tacksamt att mata med. Det är också viktigt att se till att det inte blir alldeles för torrt där djuren är, eftersom insekter är känsliga för uttorkning.
Jag tror alldeles säkert att det kommer gå fint att få honor att lägga ägg om ni ger dem möjligheter, till exempel lite fuktig torvmull eller lövförna. Och om det finns en hane, såklart, eftersom guldbaggar inte lägger obefruktade ägg. Larverna tar dock lång tid på sig att utvecklas, så här krävs tålamod.
Liksom de allra flesta bladhorningarna (skalbaggsfamiljen som guldbaggar tillhör) lever de vuxna skalbaggarna en ganska kort period, där huvudfokus är att para sig. De klarar sig därför aldrig över vintern. De skalbaggar ni har hittat inomhus nu är därför detta års generation. När ni tog in balkonglådorna var de larver, och nu när det blivit varmt åt dem har de förpuppat sig och kommit fram, i tron om att våren är här. Om ni lyckas hålla liv i dem kan ni släppa ut dem när det blivit lite varmare så finns chansen att de klarar sig. Det är dock viktigt att vänta tills det finns något för skalbaggarna att äta. Larver äter gärna förmultnande material (därav förekomsten i era balkonglådor), medan de vuxna baggarna särskilt tycker om pollen. Därför kan de ofta hittas i blommande rosor, hagtorn och flockblomstriga växter. I praktiken betyder det att ni nog bör vänta med utsläppande till åtminstone maj månad.
– Andreas Nord