Jag bor i Jämjö som ligger i östra Blekinge. En dag när jag var ute och gick fick jag se en gråsvart ekorre, inte en röd som jag är van vid. Jag tyckte att den var lite större än vanligt, men annars var den lik de röda med fluffig svans. Vad kan det vara för art?
Det är alltid svårt att identifiera djur bara baserat på beskrivningar, så du får se svaret som vägledande och inte absoluta sanningar. Vår inhemska ekorre (Sciurus vulgaris) har en ganska variabel färgteckning och kan ha mycket grått insprängt i den annars röda pälsen. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att djuret på din beskrivning påminner en hel del om östlig gråekorre, Sciurus carolinensis, som är gråsvart och en hel del större än vår vanliga ekorre. Den uppehåller sig också på marken i större utsträckning än vår egen ekorre gör.
Den östliga gråekorren förekommer naturligt i östra Nordamerika, men har förts in på många platser i världen särskilt genom handel med sällskapsdjur. I Storbritannien har den blivit väldigt vanlig och på många håll i princip trängt undan den inhemska europeiska ekorren. Dels är den stor och mycket konkurrenskraftig, och dels kan den överföra virus som den själv är immun mot till den inhemska ekorren. Man är rädd för att den östliga gråekorren kan bli invasiv i hela EU, vilket hade varit mycket olyckligt för vår egen ekorre och många andra smådjur. Såvitt jag vet är den inte tidigare observerad i Sverige, men det är möjligt att den finns i djurparker eller kanske privat.
Som sagt, utan bild går det inte att säga vad du har sett. Men om du letar bilder på nätet tror jag nog att du får en bra känsla för om du har sett en gråare variant av vår egen ekorre eller en östlig gråekorre. Om du kommer fram till att det senare är mer sannolikt bör du rapportera ditt fynd på Artportalen, och nog också göra Länsstyrelsen och/eller Naturvårdsverket uppmärksamma på fyndet.
Du kan läsa mer om den östliga gråekorren på Naturvårdsverkets webb här, och på Artdatabankens webb här.
Svenska Jägareförbundet har av Naturvårdsverket fått i uppdrag att kontrollera eventuella främmande ekorrar i landet. Hör därför gärna av dig med uppgifter om tid och plats för din observation (och foto om det finns) på: tipsaframmandearter@jagareforbundet.se.
– Andreas Nord