Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Gräsgrön guldbagge

Gräsgrön guldbagge, Cetonia aurata. Bilden tagen av Chrumps.
Gräsgrön guldbagge, Cetonia aurata. Bilden tagen av Chrumps.

Jag har sedan i februari gräsgröna guldbaggar inomhus. Kan jag släppa ut dom nu i början på maj trots att det är frost om nätterna?

Kan och kan – beroende på din placering i landet är det lite tidigt nu i början av maj. Som hållpunkt bör det åtminstone finnas riktgt med blommande (större) växter ute, så en smula är det nog klokt att vänta. Du kan själv se i Artportalen när djuren har sin största förekomst i din region.

Som en parentes är jag nyfiken på hur du kommit över dessa djur. Har du tagit in ved eller larver för att själv kläcka fram dem, är det klokt att nästa gång låta veden ligga utomhus längre (på balkongen eller i trädgården), så att du kan tajma utkläckningen till den tidsperiod då djuren normalt uppträder utomhus. Det förutsätter att du vill släppa ut dem igen, vilket inte alltid (sällan) sker med framkläckta djur. Jag tycker också att du, om du samlar kläckved eller larver, skall rapportera dina fynd och övriga observationer till Artportalen. Annars ser jag inte riktigt syftet med insamlandet. Är larverna istället av utländsk härkomst bör du helt låta bli att släppa ut djuren i svensk natur, utan istället avliva baggarna med en lämplig metod.

– Andreas Nord

Uppföljning: Jag ställer ut mina stora Hibiskus blommor på balkongen under sommaren. Förmodligen hade baggarnas larver gillat blomman och krupit ner i krukan som är full av vissnade löv och blommor från växten. I februari hörde jag något som prasslade och upptäckte de vackra baggarna som kröp omkring. Hade ingen aning om vad det var men var lätt att hitta info om guldbagge på google. Så något medvetet insamlande av kläckved eller larver har jag inte ägnat mig åt.

Väldigt intressant. Jag tolkar din första berättelse som att det rör sig om flera djur. Det betyder då med all sannolikhet att en hona av gräsgröna guldbaggen fattat tycke för dina hibiscusplantor och lagt ägg i jorden under plantan. Oftast hittar man ofta larven i murken ved (därav min fråga om kläckved). Jag har dock hört talas om att de ibland kläcker från blomkrukor. Larvutvecklingen är normalt tvåårig, och skalbaggen kläcker på hösten (men ligger kvar i sin puppkammare i väntan på varmare tider), medan tiden som vuxen skalbagge är ganska kort. Det är nog rimligt att tänka sig att larverna har utvecklats fortare hos dig om du har haft krukorna inomhus över vintern. Ute i naturen ligger larven ju annars i ’dvala’ under den perioden. Kul observation, tycker jag.

– Andreas Nord

maj 9, 2017

Inlägget postades i

Djur