En geting har byggt bo under locket till dynlådan ute på altanen. Jag har läst att solitära getingar har svårt att hitta boplats. Så frågan är nu om vi ska låta boet vara kvar, då hon verkar vara en mycket snäll geting. Eller kan det skapa problem senare i utvecklingen?
Det är en social geting, och jag tycker mest att det ser ut som en takgeting (Dolichovespula saxonica). Det är en av de allra vanligaste getingarna i bebyggda miljöer. Ni har sett en drottning som precis börjat anlägga sitt bo. Hon är ensam just nu, för hos getingar är det nämligen bara årets nya drottningar som övervintrar. Drottningen sover en lång vintersömn, vaknar när vårvärmen kommer och börjar då att bygga bo och lägger den första kullen med ägg. Dessa äggen tar drottningen själv om, och de växer alla upp till att bli arbetare. Alla är honor. När arbetarna är på vingarna stannar drottningen kvar i boet. Hennes roll nu är att lägga ägg, och det är sedan arbetarna som tar hand om larverna. På högsommaren kommer getingarna att göra extra stora celler och mata larverna extra mycket. Dessa larver växer upp till att bli nya drottningar. Samtidigt lägger drottningen ägg som blir till hanar – eller drönare. Hanar och nya drottningar lämnar boet och träffar andra getingar. Drottningen blir parad, och sedan dör hanen. Lite senare på säsongen dör alla andra arbetare och den gamla drottningen. Sedan startar cykeln på nytt.
Jag tycker absolut att du ska låta boet vara kvar om det inte är till stor olägenhet. Getingar matar sina larver med små, mjuka insekter som bladlöss och flugor. De är alltså riktiga nyttodjur! Dessutom pollinerar de skickligt blommor och grödor, om än inte riktigt lika effektivt som bin.
– Andreas Nord