Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Frågor om spindeldjur

Kvalsterarten Trombidium holosericeum. Bilden tagen av André Karwath.
Kvalsterarten Trombidium holosericeum. Bilden tagen av André Karwath.

1. Hur förökar sig kvalster och hur tar de hand om sina ungar? 2. Hur rör sig spindlar? 3. Pappa långben/lockspindelns ben kan fortsätta sprattla om de har avlägsnas från kroppen, varför?

1. Kvalster förökar sig genom att hona och hane parar sig och sedan lägger honan ägg. Äggen kläcks till nymfer, små ungar som ser ut ungefär som vuxna fästingar fast mindre och ofta med bara sex ben (vuxna fästingar har oftast åtta). Nymferna växer genom att ömsa skinn ett antal gånger, tills de blir fullvuxna och själva kan fortplanta sig. Var och när de fortplantar sig och hur många ungar de får är svårt att svara på eftersom det varierar mellan arter och kvalster är en jättestor djurgrupp med väldigt många arter (det finns ca 40 000 arter beskrivna i världen, men det finns fortfarande många nya okända kvalster att upptäcka som inte beskrivits). Många kvalsterarter är parasitiska och då kan det vara så att de behöver få i sig blod för att kunna fortplanta sig, som t.ex. fästingar. Kvalster tar inte hand om sina ungar alls, de lägger ägg som de överger och så får ungarna klara sig själv så fort de kläckts.

2. Det där var en riktigt intressant fråga! När vi själva rör oss gör vi ju det genom att vi har muskler som jobbar åt olika håll och på olika sätt. Vissa muskler sträcker ut lederna, andra böjer dem och genom att kombinera dem på olika sätt kan vi t.ex. springa, spela piano eller lyfta en väska. Spindlar gör ungefär likadant, men istället för att ha muskler som jobbar mot varandra kombinerar de muskelrörelse med hydraulik. Det senare innebär att de använder sig av vätsketryck i kroppen för rörelse. Spindlars ben sträcks genom att vätska pumpas ut i benen så att lederna rätas ut, det fungerar precis som när man vrider på vatten ut i en vattenslang – gör man det med tillräckligt högt vattentryck kommer eventuella böjar och knyckar på slangen att rätas ut och samma sak händer med spindelns leder. När benen sedan ska böjas görs det med muskler som böjer och trycker ihop leden, och då trycks vätskan i leden tillbaka in i kroppen. Det här kanske låter omständigt, men är ett mycket snabbt och effektivt sätt att röra sig som gör att spindlar kan gå väldigt snabbt från stillastående till full hastighet. Men eftersom vätska som pumpas åt ett håll alltid måste tillbaka igen innebär det också att spindlar rör sig lite ryckigt och knyckigt, och om de springer fort kan de ofta inte springa mer än en kort stund utan att ta en kort paus.

3. Detta är jag alls ingen expert på, men i avklippta leder kan man få nervryckningar vilket gör att leden fortsätter att röra sig en stund efter att den avlägnats. Det här är inte unikt för lockespindlar utan förekommer hos en rad organismer.

– Gästinlägg av Kajsa Mellbrand, spindelexpert hos forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia, Finland.

maj 26, 2014

Inlägget postades i

Djur