Jag såg den här lilla larven (den var omkring 1,5 till 2 cm) på en stig på Galterö i Göteborgs södra skärgård, onsdagen den 2 mars. Det var soligt och 4-5 plusgrader. Vad kan det vara för en liten luden larv?
Av vad jag kan se är det här larven av en nattfjäril som heter rostvinge, Phragmatobia fuliginosa. Fjärilen tillhör familjen björnspinnare, och är kanelbrun med rödkantad bakkropp och rödanlupna bakvingar.
Honan lägger några hundratals ägg på sommaren, och larven lever sedan på flera olika buskar och örter. I slutet av sommaren är larven fullvuxen och kan ses krypa omkring långt in på hösten i jakt på en plats att övervintra på. När solen börjar värma på våren vaknar larven till och ger sig av på en ny tur – den här gången för att hitta en plats för att förpuppa sig på.
Rostvinge finns över hela landet, till och med allra längst i norr och ovan trädgränsen. Där kan larven ses krypa över snön på vårvintern. När jag bodde i arktiska Norge träffade jag ofta på rostvingelarver på skidturer i vårsolen.
Här finns utförlig information om arten, samt en utbredningskarta.
– Andreas Nord
Det är en larv av en nattfjäril som heter rostvinge, Phragmatobia fuliginosa. Den hör till björnspinnarna.
Den övervintrar som fullvuxen larv och larverna ses ofta krypa omkring så här under tidig vår. Inom kort kommer den spinna en kokong och förpuppa sig.
– Viktor Nilsson-Örtman