Fasanerna har byggt bo i trädgården. Vad ska jag göra nu?

Fasanen, Phasianus colchicus, fanns från början bara i södra Asien men har sedan lång tid förts in och förvildats på många platser runt om i världen. I Sverige är den en vanlig syn på fält, i parker och i trädgårdar. Hanarna är vackert bronsglänsande med rött huvud medan hönorna (som på bilden) är tjusigt gråbrunspräckliga. Det ger bra kamouflage när de ligger på ägg. I det här fallet hade en fasanhöna lagt 14 ägg i frågeställarens trädgård. Efter drygt 3 veckor kläcktes dem och vår frågeställare fick se hela fasanfamiljen lämna trädgården under hönans trygga ledning. Bilden är tagen av Thermos.

Jag har precis läst ert svar om en fasan i trädgården från förra året. Vet ni hur det gick för dem? Jag har nämligen varit bortrest under påsklovet och nu hittat 12 fasanägg i min lavendel. Hönan har inte börjat ruva än.

Jag har hundar som brukar trädgården från morgon till kväll och det känns lite tufft att stänga in dem i en månad. Men om jag vill att faserna ska klara sig verkar jag inte ha något annat alternativ. Därför skulle vilja höra att det gick bra för faserna jag läste om, och det var värt det den extra ansträngningen.

Vi har inte fått någon återkoppling angående fasanen som ruvade i trädgården hemma hos vår frågeställare. Jag skulle nog våga gissa att det gick bra – fasaner brukar vara ganska påhittiga och klara sig förvånansvärt bra i tätbebyggd miljö. Ett alternativ skulle kanske vara att hägna in boet med hönsnät, så att hönan kan ta sig in och ut, medan hundarna inte kommer åt henne? I stadsmiljö gissar jag dock att katter är ett betydligt större hot än hundar, och dessa kan vara svårare att hålla ute.

Nu är det ju en tid sedan du skrev till oss – hur har det gått med dina 12 ägg?

– Andreas Nord

Kompostnät är det klassiska att stänga in eller ut allt möjligt, inte minst hundar. Enklare att hantera än hönsnät.

– Bodil Enoksson

Tack för svar!

Av totalt 14 ägg blev ett uppätet av någon och ett kläcktes inte. På morgonen dag 23 efter att hönan började ruva fick vi se hur hon tog med alla sina 12 kycklingar den kortaste säkraste vägen till häcken och fältet på andra sidan. Hon gjorde det i etapper, genom täta buskar, en meter i taget, väntade in alla. Vi råkade se det genom vardagsrumsfönster, alltsammans 3 minuter.

Eftersom vi har jakthundar avlade för att ta allt som rör sig (den kan hoppa 2 meter högt), kunde vi inte lösa det med att stänga in något med kompostgaller. Vi spärrade in hundarna till liten uteplats framför huset med höga nät och stolpar istället. Barnen spärrade vi av med vanligt avspärrningstejp. Trädgården såg ut som Valborg i Stadsparken i Lund. Men det var definitivt värt det de 3 veckornas väntan. Vi är väldigt tacksamma för upplevelsen!

Vad roligt att ni fick se när familjen lämnade tomten, och en upplevelse ni är väl värda efter 3 veckors avspärrning! Vad roligt att det slutade lyckligt. Jag gissar också att hundarna är glada att få rå om hela tomten igen. Det bör ju i alla fall ha luktat intressant!

– Bodil Enoksson

november 1, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi