Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Fantastiskt vacker insekt på trappan

Bredkantsskinnbaggen Leptoglossus occidentalis är ett stort och imponerande djur som är en ny bekantskap i Sverige. Från början kommer den från Nordamerika, där den kan vara en allvarlig skadegörare på barrträd. I Europa hittades den för första gången i Italien i början av 2000-talet. Sannolikt kom den dit med en virkestransport. Den har sedan tagit Nordeuropa med storm och är här för att stanna. Bilden är tagen av Sara Ljunggren.

Jag såg denna fantastiskt vackra skalbagge på min trappa igår, den 9 oktober. Kroppen var kanske 2,5 cm lång. Är det en långhorning, och i så fall vilken? Jag har inte kunnat hitta arten någonstans på nätet.

Det du har hittat är ingen skalbagge, utan istället en skinnbagge som inte alls är så nära släkt med skalbaggarna. Det lättaste sättet att skilja skal- och skinnbaggar åt (för vissa skinnbaggar kan vara ganska lika skalbaggar) är att titta på undersidan. Där har skinnbaggarna en lång sugsnabel som de använder till att suga växtsafter eller suga ur små djur med. Alla skalbaggar har bitande mundelar, käkar alltså. Skalbaggar har också antenner med många och korta segment, minst 9 st, med skinnbaggar har långa segment på antennerna och aldrig fler än fem till antalet. I allmänhet kan man säga att skalbaggar också har hårda täckvingar medan skinnbaggar alltid har mjuka. Det finns förvisso en del skalbaggar med mjuka täckvingar, men det finns inga skinnbaggar med hårda dito.

Ditt djur då? Jo, du har hittat en art ur skinnbaggefamiljen bredkantsskinnbaggar (Coreidae) som bara har 11 medlemmar i Sverige. Just ditt djur heter Leptoglossus occidentalis och saknar svenskt namn. Den hittades för första gången i Sverige i Örebro i oktober 2011 och senare i Lund samma år. Det är från början en nordamerikansk art som kommit till Europa med handelsgods. Den hittades för första gången i Italien 1999, och därefter har den snabbt koloniserat Europa. Den är inte ovanlig i södra Sverige nuförtiden, och hittas gärna inomhus (där de tycker om att övervintra) nu på hösten. Djuret lever på frön i tallkottar, och troligtvis i andra barrträd, och har utomlands ställt till med stor skada i trädplantager.

Det är den i särklass största arten bland bredkantsskinnbaggarna i Sverige, och den är omisskännelig inte bara på storleken, utan också på de utvidgade bakskenbenen som ser ut som paddlar och på det tjusiga w-bandet på ryggen. Det är ett enastående vackert djur, tycker jag! Men det återstår att se om den kommer ställa till det för skogsindustrin.

Vi har skrivit mer om arten tidigare, se här.

– Andreas Nord

januari 5, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade