Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Fåglars irisfärg

Kungsörnsöga, Aquila chrysaetos.
Kungsörnsöga, Aquila chrysaetos. Bilden tagen av Peter Kaminski.

Har funderat på denna fråga ett tag. Hos ett flertal fågel arter ändrar sig irisfärgen under de första levnadsåren. Den kan gå från ljus till mörk (t.ex. vråkar) eller mörk till ljus/gul (kaja, trutar, kärrhökar med flera) eller bara ändra nyans (t.ex. vissa tättingar.) Men vilka mekanismer ligger bakom dessa förändringar av iris pigmentering?

Eftersom ingen verkar ha känt sig manad försöker jag mig på en ”killgissning”:

I alla fall hos många småfåglar och hackspettar går ögonfärgen från brun vid unga år mot gul eller röd hos äldre fåglar. Rent generellt verkar rött/gult hos djur signalera god hälsa, eftersom färgämnena involverade ofta är anti-oxidanter, vilka är svåra att ha mycket av om man är sjuk. Den röda/gula färgen är i så fall en ”hälsostatusmarkör”. Äldra fåglar har ju bevisligen varit friska (hållit sig vid liv) längre än ungfåglar.

En annan möjlig förklaring är att det är en statussignal i sig. Unga fåglar (inte minst hanar) visar med ett brunt öga att de inte har några avsikter att konkurrera om resurser med de äldre och erfarna, vilket skulle kunna betyda att de får vara ifred och inte blir bortkörda. En dominansstatussymbol helt enkelt. Även det omvända kan naturligtvis gälla. Med sitt röda öga signalerar en äldre fågel att den i högsta grad är att räkna med.

– Åke Lindström

 

december 13, 2016

Inlägget postades i

Djur