Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ett vårtbitarmysterium på fönstret

Ekvårtbitare, Meconema thalassinum, är vår minsta och spensligaste våprtbitare. Den är framförallt aktiv på sensommaren och hösten, och dras då gärna till olika slags ljuskällor. Oftast hittar man den dock på olika lövträd och buskar där den glupskt förser sig av små, mjuka insekter. Bilden är tagen av Risto Rainne.

Är det möjligt att artbestämma denna liten insekt, trots en mycket dålig bild? Den satt på köksfönstret en sensommarmorgon och bilden är tagen snett underifrån. Det var en liten vårtbitare, bara 1,5 till 2 centimeter lång, och den måste vara en skicklig flygare eftersom jag bor på sjunde våningen i ett flerfamiljshus i Lund.

Det är en ekvårtbitare, som på vetenskap heter Meconema thalassinum. Det är en av våra allra minsta vårtbitare, och den är framförallt aktiv på sensommaren och hösten. Djuret du har fotograferat är en hane. Honan är snarlik, men har bara ett utskott – äggläggningsröret – i bakänden. Ekvårtbitare är en duktig flygare som gärna dras till ljuskällor som utomhusbelysning. Normalt sett hittar man den framförallt på olika slags lövträd.

– Andreas Nord

oktober 15, 2024

Inlägget postades i

Djur Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *