Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ett fjärilsmysterium

En hona av ängsblåvinge, Cyaniris semiargus, från Värmland. Ängsblåvinge förekommer över nästan hela Sverige och hittas i blomrika miljöer på friska eller fuktiga ängs- och betesmarker, längs skogsbilvägar, i kraftledningsgator och på strandängar.Äggen läggs i blommorna hos olika ärtväxter, i Sverige särskilt på rödklöver. De vuxna fjärilarna flyger från mitten av juni till mitten av juli. Bilden är tagen av Crume Luren.

Jag undrar om jag kan få hjälp med att artbestämma denna fjäril. Provat i nätgruppen ”Vilken fjäril” och bland privata fjärilsintresserade. Buden står mellan  klöver-, silver-, ängs- eller en sliten mindre blåvinge. De flesta tycks tendera till silverblåvinge men på grund av att den är fotad i Värmland (runt midsommar 2018, tyvärr har den lega obeaktad i arkivet sedan dess) känns det osannolikt även om något enstaka fynd har gjorts här. Fjärilen sitter för övrigt på ett strån av kvickrot, om det hjälper för storlekens skull. Vad tycker experterna?

Det är en ängsblåvinge på bilden. För att vara på den säkra sidan hörde jag med kollegor också och de bekräftade bestämningen. Jag skickar med en länk till den tyska sidan Lepiforum som är bland de bästa när det gäller att ha många och bra bilder av fjärilar. Där går det att se att mängden prickar på vingarna kan variera en hel del inom arten. Det är Cyaniris semiargus ssp. semiargus som är den vi har här. Titta till exempel på hona (weibchen) nr. 9. Den stämmer ganska bra i teckning. På den här sidan finns mer information om ängsblåvinge.

– Lars Pettersson, gästexpert från Svensk Dagfjärilsövervakning

maj 27, 2024

Inlägget postades i

Djur Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *