Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

En explosion av ekoxar precis hemmavid?

Ekoxen, Lucanus cervus är Sveriges och Europas allra största skalbagge. En stor hane kan bli uppemot 9 centimeter lång! I Sverige förekommer den i den sydöstra landsänden, med starka fästen från Blekinge och ställvis uppåt längs Östersjökusten. Bilden är tagen av Szwejk.

Vi har en population av ekoxar på våra marker i Blekinge. Tidigare år har vi sett enstaka individer under säsongen. Förra året noterade vi en ökning. Detta år känns som en liten explosion av individer!

På hösten brukar vi samla upp döda honor vid ett speciellt träd i vilket de förmodligen lägger ägg. Detta år har vi samlat ihop alla huvuden efter vad vi antar är fågel- eller ekorrätna individer i närheten av trädet. Det är en beklämmande syn. Det är flest hanar, omkring 45 stycken hittills (i mitten av juni). Honorna (omkring 10 stycken hittills) är svårare att hitta eller kanske inte är så aktiva ännu. Hittills har vi bara sett hanar vid liv.

Finns det något vi kan göra för att skydda individerna mot fåglarna eller är det bara att hoppas och tro att några klarar sig?

Vad roligt att ha så många ekoxar alldeles hemmavid! Precis som du skriver är det många andra djur som tycker om att äta ekoxar. Stora fåglar som skator, kajor och kråkor fångar till exempel gärna hanarna och äter upp den goda och proteinrika bakkroppen. Att ni mest ser hanar nu beror nog precis som du gissar på att könen har litet olika aktivitetsperioder. Hanarna kommer fram tidigare än honor, och också lever en lite kortare period. Hanar är såklart också lättare att hitta tack vare det imponerande utseendet och, ofta, imponerande storleken.

Utan att veta mer om de specifika omständigheterna i er population undrar jag om det inte kan vara så att ni har fler ekoxar i år, snarare än fler fåglar. Många insekter har emellanåt riktiga ”toppår” där populationerna är mycket större än vad de normalt är. Med tanke på att ekoxen spenderar 3-7 år som larv, kan det här toppåret ligga ett stycke tillbaka i tiden. Kanske lyckades ekoxarna ovanligt bra med parning och äggläggning under värmesommaren 2018?

Om det är fler ekoxar än vanligt ute hos er nu, så skulle det också kunna förklara varför ni hittar fler uppätna hanar än annars. Det är såklart ren spekulation, men i alla händelser tror jag det blir svårt att skydda ekoxarna. De flesta håller till högt upp i träden och de är som mest aktiva i skymningen, vilket gör det svårt att göra riktade skyddsinsatser. Jag tror inte heller att det behövs. Dels går det bra för ekoxen i sydöstra Sverige (Blekinge, östra Småland, Öland), dels är de insekter vi ser nästan alltid bara toppen på ett isberg. Trots ökningen i antalet uppätna ekoxar i år kan ni känna er lugna med att det säkerligen finns hundratals djur kvar som klarar sig och gör det som ekoxar ska göra. Även om det inte vore så, så skiftar balansen mellan olika arter på en plats helt naturligt med tiden, antingen som en permanent förändring eller som en tillfällig förskjutning i till exempel relationen mellan rovdjur och byte. Det är också en del i naturens skeende. Men som sagt – jag hade inte varit orolig utan snarare tänkt i banorna kring ”det måste finnas ovanligt många ekoxar i år”.

– Andreas Nord

augusti 4, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi