Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ekorrungar i fågelholk

Ekorre, Sciurus vulgaris.
Ekorre, Sciurus vulgaris.

För några veckor sedan så hade en ekorre hona inrett en av mina holkar som är till för större småfåglar, hål = 5cm. Fylld 20cm tjockt med mossa. Hon hade fött 4 ungar. Jag störde när jag tittade till holken inför att nya huresgäster skulle flytta in i alla mina holkar. Lät holken och henne vara med ungarna och återvände 2 veckor senare och såg att ingen mamma ekorre tog sig in i holken längre. Tittade till och såg en död unge som dött, troligen dödats, bara några dagar tidigare. Den var nu fullt utvecklad och hade päls och såg ut som en mini av fullvuxen. Den hade dock på höger framben/arm trasigt knä och höger bens fot var krossat, i övrigt inga tecken på skador. De andra ungarna fanns inte i holken och det fanns inga tecken inne i holkem på strider. Jag undrar vad som troligast kan ha hänt. Förstår att ingen kan säga exakt vad som hänt men jag är nöjd med kvalificerade gissningar. Själv funderade jag på mård, men varför då inga tecken på blod eller annat från strid i holken, och varför en död kvar som knappt syns skador på. Kan honan även kanske ha räddat de andra tre och flyttat till nytt rede? Holken var på 4-5 meters höjd.

Det är svårt att säga vem som varit i din holk, men tillåt mig att spekulera lite.

Jag tror att din gissning på mård kan vara nära sanningen. Det stämmer väl överens med en högt belägen holk.

I våra småfågelholkar har vi ganska ofta påhälsning av diverse stora och små däggdjur. Om det varit ett mindre däggdjur, t.ex. en vessla eller hermelin (i den mån de klättrar så högt) så är jag säker på att holken hade varit helt tom. Detta är ju djur som har skafferier, så de brukar ta med sig vad de kan. Vesslor lämnar dock ibland en prydlig hög med fåglarnas ben staplade uppe på holken. Det är kanske enklare att släpa iväg ungarna då?

Men eftersom det var en unge kvar, tänker jag mig att förövaren i ditt fall inte med lätthet kunde röra sig in och ut ur holken, utan istället har roffat åt sig vad den kan från utsidan. Jag tycker nog att den krossade foten och det trasiga knäet är tecken på kamp/strid? Kanske har dessa skador uppkommit om rovdjuret försökt slita ut ekorrungen ur hålet, men inte riktigt lyckats? Det låter nästan som kläm/krosskador mer än något annat. Detta stämmer kanske också väl överens med mård som förbrytare; jag antar att 5 cm är i minsta laget för att mården ska kunna kom in i holken? Åtminstone inte i sin helhet? Men jag kan ha fel.

Var det en väldig oreda i holken, dvs. såg det ut som att någon varit därinne och rört runt? Min erfarenhet är att bon som får påhälsning av mård eller katt ofta är ganska illa tilltygade, medan bon som får påhälsning av mindre djur är helt prydliga (men tomma!).

Det finns såklart andra möjligheter också. Vi hade under många år väldiga problem med att första varför det regelbundet försvann ungar från vår holkhäckade koloni med kajor. Dessa försvann med jämna mellanrum (en unge var eller varannan dag) från bon som annars såg helt fina ut. Efter många år och mycket funderingar tog vi förövaren på bar gärning. Det visade sig vara en duvhök som fiskade upp ungarna med ena foten genom att balansera i ingångshålet till holken. En viktig skillnad här var dock att duvhöken besökte samma holk flera gånger, och aldrig tog mer än en unge i taget. Så har alla dina ekorrar försvunnit samtidigt är det nog fråga om ett däggdjur, trots allt. Dessutom vet jag inte hur utbrett ett sådant beteende är bland duvhökar. Jag kan tänka mig att just den här fågeln, som själv häckar inte långt från kajkolonin, nog har utvecklat det här beteendet över tid.

Hoppas dessa gissningar kan vara till hjälp. Jag blir gärna emotsagd i frågan!

– Andreas Nord

Har inte mycket att komma med, men honan kan mycket väl flytta ungarna till ett annat ställe. Hon tar dem en och en i munnen och bär iväg dem. Så i bästa fall har hon lyckats rädda någon eller några.

– Bodil Enoksson

 

juni 7, 2017

Inlägget postades i

Djur