
Jag såg en sådan besynnerlig insekt i vår insjö i norra Roslagen. Den var c:a 7-8 cm lång, rödbrunt huvud, beige-randig kropp och mörkgrå stjärt. Den hade ben och simmade på ett mycket lustigt sätt: först simmade den hundsim, sedan tippade den över och simmade på sidan, därefter tog den sats och kastade sig framåt i vattnet – för att sedan upprepa samma rörelsemönster om och om igen. Den simmade hela tiden nära vattenytan. När jag googlat är det mest liknande jag har hittat en dykarlarv. Men insekten jag såg hade mycket klara färger och någon sådan har jag inte hittat bild på. Vad var det jag såg?
Det finns ju inte så mycket som är 7cm lång, ser ut som en dykarlarv och lever i en insjö. Det mest sannolika är nog att det var just en dykarlarv. Kanske var den skadad, eller höll på att byta skinn? Då kan de röra sig konstigt och ha lite konstiga färger.
Men om vi ska tillåta oss att drömma lite. Det enda jag kan komma på som du kanske inte tänkt på är att det finns ytterligare en grupp av vattenlevande skalbaggar liknar dykarbaggarna (familjen Dytiscidae) men som inte ens är nära släkt med dem. Det är palpbaggarna (familjen Hydrophilidae). Där finns det två arter som är riktigt bamsiga, nämligen Större vattenbagge Hydrophilus piceus och en art som heter Hydrous aterrimus, som inte verkar ha något svenskt namn.
Här är en video på en simmande larv av Större vattenbagge: https://www.youtube.com/watch?v=7_bm9t3Qdms. Och här är en bild på samma art: http://www.uk-wildlife.co.uk/dt_gallery/great-silver-water-beetle-hydrophilus-piceus/. Som du ser kan de ha rätt kraftigt rödbrunt huvud.
Ett problem med denna teori är dock att båda arterna är mycket sällsynta och klassade som Nära hotad (NT) på rödlistan. Nuförtiden hittar man den bara på Öland och Gotland och extremt sällsynt i Skåne. Större vattenbagge har inte setts i Uppland på mycket länge, och anses utdöd i landskapet. Du kan läsa mer här: http://artfakta.artdatabanken.se/taxon/101094http://artfakta.artdatabanken.se/taxon/101094. Om det skulle vara en sådan du hittat så vore det väldigt spännande. Nu tror jag ändå förstås att det är mest sannolikt att det var en dykarlarv, men jag ville ändå nämna möjligheten.
Hoppas det hjälpte lite, eller i alla fall inspirerade till fortsatta studier av våra fascinerande sötvattensmiljöer!
– Viktor Nilsson