Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Döda råttor längs vägen

Döda brunråttor, Rattus norvegicus, som hittats längs vägen. Bilden är tagen av Andreas Ström.

Jag hittade tre döda stora råttor på samma ställe efter en väg. Är det svartråttor? Och vad har de dött av? Jag ser inga skador på djuren.

Om det är svartråtta (Rattus rattus) eller brunråtta (Rattus norvegicus) går inte att avgöra bara på pälsens färg, eftersom båda arterna kan vara mer eller mindre svarta eller bruna. Vill man titta nära på djuren kan man räkna antalet ringar på svansen, där svartråttan har 220-290 ringar men brunråttan bara omkring 180. Det ger lite vägledningen om att svartråttan har en ganska lång svans, längre än kroppen, medan brunråttans svans är allra högst så lång som kroppen. Svartråttan har också ´längre öron än brunråttan.

Svartråttan fanns för länge sedan ganska spritt i Sverige, men den började minska i takt med att brunråttan koloniserade landet i slutet av 1700-talet. Vid förra seklets början fanns bara spridda populationer av svartråtta kvar, och numera betraktas den som nationellt utdöd. Det mest, inklusive det kroppsform och svanslängd pekar därför på att du har sett döda brunråttor.

Varför djuren har dött är svårt att svara på utan närmare undersökning. De ser genomblöta ut, så kanske har de drunknat någonstans och blivit lämnade i vägkanten. Råttor simmar vad jag vet ganska bra (åtminstone ett tag), så kanske är denna förklaring osannolik. Alternativt kanske de har dött av råttgift. Det är ganska otrevliga kemikalier, där de ”klassiska” varianterna orsakar inre blödningar hos djuren. Det gör att de söker sig till vatten för att dricka.

Oavsett varför de har dött är det lite märkligt med flera döda djur som ligger nära varandra alldeles vid vägen. Det får mig att tro att de har dött någon annanstans och sedan dumpats där du fann dem. Men det är en ren spekulation!

– Andreas Nord

september 23, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade