
I somras var jag och familjen i Vemdalsskalet i Härjedalen för en friluftssemester. När vi gick ut på verandan en dag möttes vi av det här (väldigt äckliga) bajset. Vilket djur kan det röra sig om? Vi har gissat på räv eftersom det även verkar finnas nötter och bär i spillningen. Och vad är det för larver? Likmaskar? Varför är de i bajset? Är djuret sjukt? Har det ätit ett as?
Eftersom spillningen är ganska slemmig, kan det också tänkas att den kommer från en annan allätare – nämligen en grävling. Det finns få observationer av grävlingar i Härjedalen, men å andra sidan är det ett skyggt djur som nog kan passera ganska obemärkt i ett av våra mest glesbefolkade landskap. Å andra sidan ser det ut som att det finns en del inslag av hår i spillningen, och då passar ert förslag om räv bättre. Spillningar kan vara nog så svåra, särskilt om de legat ute ett tag och utsatts för väder och vind. Är man osäker, går det att skilja räv- och grävlingsspillning på lukten. Rävspillning lukar skarpt, fränt och otrevligt, medan grävlingsspillning har en söt, litet myskaktig lukt.
Larverna kommer sannolikt från någon större fluga, precis som ”likmaskar” gör. Det är dock inte samma slags fluglarver som lever på ruttnade kött och i spillning. Eftersom händelseförloppet varit ganska snabbt, från att spillning lades till att larverna kom dit, gissar jag att det rör sig om någon fluga, där flera arter har ägg som kläcker inom några timmar och larverna växer mycket snabbt. Det kan också röra sig om någon annan tvåvinge (det vill säga, flugor och myggor) med stora larver. Vissa harkrankar, till exempel, har larver som kan utvecklas i spillning. Faktum är att spillningar är egna små ekosystem, med många olika slags insekter, insektslarver, svampar och mikroorganismer. Bland flugorna finns det larver som lever som rena nedbrytare i spillningen, och andra som lever som rovdjur på dessa. Just vad ni har hittat kan jag inte avgöra med säkerhet.
Är man specialintresserad, går det såklart bra att samla in larver tillsammans med lite spillning, och försöka kläcka fram den färdiga insekten. Det brukar inte vara så svårt, och för den insektsintresserade är det en oerhört värdefull övning eftersom vi kan alldeles för lite om de flesta insektslarver.
– Andreas Nord