Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Djur med grå avföring – vad och varför?

Vem har lämnat denna spillning i en trädgård i norra Halland? Och varför är den så ljus?

Det senaste året har vi sett väldigt många högar med ljusgrått, oftast löst, bajs runt vårt his. Idag hittade jag bajskorvar i samma färg, så jag tror att det är samma djur. Ofta ligger det i gången mellan två odlingslådor, i gången ner till äppelträden och i gången mellan två grönsaksland. Det luktar som hundbajs. Vi bor på landet i norra Halland, med mycket ekskog och hagar runt huset. I området bor tre katter, men dem tror vi inte det är. Vad för djur kan det vara som gillar att bajsa hemma hos oss? 

Mest tycker jag nog att det ser ut som hundspillning, men det är svårt att vara alldeles säker eftersom den är litet nedbruten och blöt. Spillningen är dessutom ganska liten, vilket tillsammans med information om fyndplatsen talar mer för katt än för hund.

När det gäller färgen finns det två möjliga förklaringar – antingen diet eller sjukdom. Låt oss börja med dieten. Den bruna färgen i avföringen hos de flesta däggdjur beror i huvudsak på två ämnen som utsöndras från levern – galla och bilirubin. Bilirubin bildas när röda blodkroppar bryts ned, och har en gul eller orange färg. Det blandas med galla i gallblåsan, och normalt sett utsöndras det mesta från kroppen i samband med matsmältningen – där gallan är avgörande för att vi ska kunna bryta ned fett. Eftersom bilirubin är ett mycket starkt färgämne är gallan från början gulaktig. När den färdas genom matsmältningssystemet ändrar den färg under påverkan av tarmbakterier, och blir så småningom mer brunaktig. Därför har avföringen oftast en brunaktig färg. En del bilirubin lämnar också via urinen, som därför är gulaktig. Avföringen påverkas dock av det vi äter. Blåbär eller rödbetor ger en mörkare avföring, gröna grönsaker kan ge en grönare avföring osv. I samband med magåkommor, till exempel diarré, kan avföringen ibland också vara grönare. Det beror på att den passerar genom tarmarna lite för fort. Matsmältningen är ofullständig, och gallan har inte ”tid” att anta sin brunare färg. Vit avföring hos sällskapsdjur kan bero på en diet som antingen är väldigt rik på fett, eller en diet som är rik på kalcium (kalk). Åtminstone tidigare var det vanligt att det fanns stora inslag av ben i hundmat, och den därmed ganska kalciumrika dieten gav upphov till ljusare avföring.

Sjukdom då? Jo, vid vissa sjukdomstillstånd kan avföringen vara väldigt ljus. Det brukar betyda att gallgångarna är tilltäppta så att gallan inte kan lämna kroppen tillsammans med avföringen (tänk till exempel på gallsten). Som en följd av det blir urinen väldigt mörk, eftersom det bilirubin som annars skulle följt med avföringen fälls ut där istället.

Hoppas detta ger en fingervisning.

– Andreas Nord

februari 23, 2024

Inlägget postades i

Djur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *