Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Design av fågelholkar

En fågelholk på Öland. Bilden skickades in av Nina Granat.
En fågelholk på Öland. Bilden skickades in av Nina Granat.

Jag har byggt holkar i alla år. men nu börjar jag tvivla om det inte behövs en pinne vid hålet på fågelholkar. När man har fågelbords matning så brukar jag sticka ner några jord tag så att dom kan landa innan dom äter av maten. i det fallet passar ju pinne bra. ska det ändå inte vara ett landings system för holkar också…

Det jag har hört om anledningen att man INTE sätter ”sittpinne” är att sådana mer hjälper potentiella boplundrare (främst däggdjur) än det hjälper fåglarna som häckar där. Dessutom görs alla stora holkstudier som jag känner till UTAN sittpinne. Hade det behövts är jag säker på att det varit satt i system redan. Jag undrar alltså vad som fått frågeställaren att tycka så. Om det bara finns en plats att sitta på inom några meter från holken, där de kan pausa innan infloget i holken och kolla att kusten är klar, så räcker det.

– Åke Lindström

En anledning till att fåglarna gärna pausar innan de flyger fram till fågelbordet är gissningsvis att de vill kolla vilka som redan är där. Och kanske också är på väg dit. Sitter där redan t.ex. en stor långnäbbad hackspett så föredrar nog en entita att vänta tills hackspetten gett sig av. Jag har tillbringat en hel del tid att titta på fågelbord och ibland kan man se rena kösystemet! En nötväcka dyker ofta ned som en torped till fågelbordet, och verkar på så sätt skrämma iväg fåglar som egentligen inte skulle flytta på sig för en nötväcka! Vissa fåglar har revir och finns fågelmataren inom deras revir är det naturligtvis bingo. Men artfränder utan sådan guldgruva kan mycket väg tänka sig att smyga in med ägarna vänder ryggen till. Och har all anledning att kolla läget innan de vågar sig fram. Dessutom fungerar ju ett fågelbord även som utfodring för rovdjur med all anledning att hålla extra koll innan man flyger dit. De senare skälen gäller ju främst mellanlandning på säker plats, dock. När det gäller en holk är det ju (förhoppningsvis) inga andra än föräldrarna som ska in och mycket mindre anledning till stopp. Dessutom är fågelföräldrar oftast för stressade med att leverera tillräckligt med mat så det flyger tvärt in.

Så strunta i sittpinnarna och ge gärna plats för fri inflygning sista biten till holken och därmed svårare för rovdjuren att komma intill.

– Bodil Enoksson

 

augusti 23, 2016

Inlägget postades i

Djur