Vi är en förskola på Norra Fäladen, Lund. Vår avdelning heter Peter Pan. Vi har under hösten och även denna termin jobbat med daggmaskar på olika sätt.. Vi undrar nu därför hur maskarna gör när det är vinter och marken är så hård? Vi har även ett maskhus med sju stycken maskar i, detta har vi haft sedan efter sommaren. Vi vill släppa tillbaka maskarna i det fria, när är det bäst att göra det?
Daggmaskar gräver gångar i marken, gångar som de kan göra stabila med jord som de blandar med sekret. I dessa små tunnlar lever de sedan sina liv genom att ta sig upp på markytan för att hämta rester av döda växter, till exempel gamla, vissna löv, som de sedan släpar ner i sina gångar för där nere tugga sönder och ta vara på näringen. Detta fungerar fint när det är varmt ute, eller åtminstone plusgrader. Men när temperaturen sjunker och det blir frost, måste maskarna hålla sig undan. De tål lite minusgrader, men blir det riktigt kallt kan de frysa ihjäl. När de blir kalla har de dessutom svårt att röra sig överhuvudtaget, och därför måste de hitta på tricks för att klara vintern. De flesta rullar ihop sig till ett litet nystan, så långt ner i marken de kan komma. Det betyder att större maskar ligger längre ner i marken under vintersömnen, än mindre maskar och ju längre ner de kommer, desto varmare blir det eftersom det tar tid för kylan at tränga djupt ner.
Det finns också stor risk att de drunknar under vintern. Här hos oss i Lund regnar det ju mycket på vintern, och håller inte det lock masken gjort på sin gång rinner vatten ner och dränker den. Långt nere i gångarna kan det också bli syrebrist.
När våren kommer åter med värme, börjar de maskar som överlevt vintern att leva igen. De rensar sina gångar och släpar ner gamla växtdelar. Daggmaskar kan, om de har tur, bli flera år gamla.
Om ni ska släppa tillbaks maskarna i naturen är det bäst om ni kan göra det på samma plats som där ni fångade dem. Då vet ni ju att de kan trivas på just den platsen.
– Lars Lundqvist