Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Champinjoner i gräsmattan – eller?

Jag bor i Alnarp utanför Malmö i Skåne och har en trädgård. Varje år kommer det vita champinjonliknande svampar ur gräsmattan och i trädgårdslandet. De har inte den typiska champinjondoften men luktar heller inte illa. Just nu i slutet av augusti har de precis kommit upp. De är mycket fasta i köttet och gulnar kraftigt vid foten när jag skrapar (se bild), men svagare på hatten.

Är de ätliga eller kan det vara en karbolchampinjon?

Med tanke på din beskrivning ”De gulnar kraftigt vid foten när jag skrapar …” (även om det syns dåligt), lokalen, annorlunda doft och det allmänna utseendet så skulle jag säga giftchampinjon, tidigare kallad karbolchampinjon, Agaricus xanthoderma. Det snabba och intensivt svavelgula färgändringen är typiskt för arten och den övergår efter någon halvtimme i brungrått. Om du skär igenom foten är den i alla lägen knallgul längst ner i basen. När hatten blir större får den ofta en grå vattring/fjällighet i mitten. Dofter kan alltid diskuteras och det handlar om personliga referenser och ligger så att säga i luktarens egen näsa, men jag skulle tro att de flesta är överens om att den inte doftar behagligt, i alla fall jämfört med exempelvis snöbollschampinjon, som likaså gulnar, men mer senapsgult, mycket långsammare och kvarstående. Vid tillagning blir lukten ännu obehagligare.

Giftchampinjon är en av de vanligaste champinjonerna i människoskapade (gräs)miljöer i södra och västra Skåne, om inte den vanligaste. Den är inte jättegiftig, men kan ge rejäla magproblem om det verkligen är någon som känner för att äta den tillagad!

Det finns ett par nära, och mycket ovanliga, släktingar som också är giftiga och gulnar på samma sätt.

– Sigvard Svensson

januari 28, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade