Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Bokskog

Bokskog.  Bild tagen av Jessica Abbott.
Bokskog. Bild tagen av Jessica Abbott.

Jag håller på att läsa om bokskogen och jag undrar varför just bok dominerar just i vissa områden mer än andra arter. Är det på grund av miljön eller är det för att den är planterad och därför dominerar mest och iså fall varför finns det andra exempelvis andra träd som björk som dyker upp i bokskogen, hur hamnade just den björkfrön där?

Jag antar att den frågande menar varför de flesta bokskogar i Sverige nästan uteslutande består av bokträd. I grunden beror detta på att de flesta av våra bokskogar är produktionsskogar (virkesproduktion), där man genom aktivt skogsbruk håller dem ”artrena”. Andra arter gallras bort. Därtill är boken själv ordentligt konkurrenskraftig och ljuskrävande arter har därmed svårt att tränga in i bokskog. Men i helt naturliga bokskogar ingår flera andra arter. Det går att läsa detta och mer om boken i boken (!) ”Skogsdynamik och arters bevarande” av Mats Niklasson och Sven G. Nilsson (Studentlitteratur 2005).

– Åke Lindström

Åtminstone en del av förklaringen är att bokplantor klarar bättre av att växa i djup skugga än de flesta andra trädplantor. Bokar växer därför lätt upp i skuggan under andra träd, samtidigt som det blir så mörkt under fullvuxna bokträd att inga andra trädplantor klarar av att växa upp. Ofta blir det därför så att på ett hygge eller annan öppen mark etablerar sig många olika trädarter och därför blir det först en skog med stor blandning av trädslag, men när skogen väl slutit sig så är det nästan bara bokplantor som klarar av att växa upp inne i skogen och efter några trädgenerationer (typ 200 år) finns blir det nästan ren bokskog.

Sedan spelar förstås andra miljöförhållanden också roll. Bok är exempelvis känsligare än många andra träd för syrebrist kring rötterna och därför kan bok inte växa på mark som blir väldigt blöt på vintern eller som är mycket lerig, så på sådan mark blir det andra trädslag som dominerar skogen.

– Torbjörn Tyler

 

oktober 11, 2016

Inlägget postades i

Ekologi Växter