Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Behöver någon växt månljus för att må bra?

Månljus kan vara nog så starkt och bidra verkligen till nattens trolldom. Men har månljuset någon viktig biologisk funktion? Kan växter växa lite extra under nätter med mycket månsken? Våra experter reder ut begreppen.

Min son fick en clivia [mönjelilja, i växtsläktet Clivia; red anm.] av en äldre vän. Han valde att ställa den i ett fönster som vetter mot baksidan med motiveringen att den då skulle få ”både solljus och månljus”. Med en månglad mamma har han inte missat att månen syns först i hans fönster!

Jag blev lite nyfiken, finns det växter som faktiskt behöver månljus?

Växter kan reagera på extremt svagt ljus (till och med svagare än månljuset), men att ”behöva” månljus för att fungera finns det inte belägg för. För en del växter har det faktiskt noterats att de vänder bladen norrut under natten, vilket gör att de träffas av extra lite månljus. Forskarna har spekulerat i att det skulle minska månljusets eventuellt störande effekt på växternas inre klocka.

Glöm inte att månljuset är ju egentligen bara reflekterat solljus och det är svagare under växtsäsongen än under vintern.

– Allan Rasmusson

Det finns en efedraväxt i Sydeuropa (Ephedra foeminea) som bara pollineras när det är fullmåne under några nätter i juli, genom att nattflygande flugor och fjärilar lockas till de gnistrande ”pollinationsdropparna” som bildas på han- och honkottarna.

Pollinationsdropparnas normala funktion är att ta emot pollenkorn från besökande insekter så att dessa kan gro och växa ner till honkottarnas fröämnen för att befrukta dem, men i denna art har de uppenbarligen också en skyltande funktion. En närbesläktad efedra-art, som utvecklats mot vindpollination, pollineras ungefär samtidigt på året men visar ingen koppling till vilken fas månen är i.

– Stefan Andersson

mars 22, 2024

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *