Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Bakterier och värmehöjning

E. coli, en vanlig bacteriesort.
E. coli, en vanlig bacteriesort.

Jag har en fundering! Kan temperaturkänsliga bakterier från rumstemperatur dö ut om man lägger de i en inkubator på 37 grader Celsius? Alltså att man ”höjer” temperaturen 12-13 grader Celsius.

Ja, det kan de. Vi har undersökt hur mikroorganismer i naturliga miljöer förändrar sitt tempeturberoende när de blir varmare (alltså, global uppvärmning-frågeställningar). Som ett tidigt steg för detta testade vi bakteriesamhällens temperaturkänslighet i våra lokala jordar, och hur snabbt bakterie-samhällen från jord kan ställa in sig till att fungera vid nya, annorlunda temperaturer (se Barcenas Moreno et al. 2008). Om vi utsätter bakterier för temperaturer under deras optimum-temperatur för tillväxt (ca 30°C), ändras inget särkilt i deras förmågor under en månads exponering. Men om vi utsätter dem för temperaturer över deras optumu, dör de, och ett nytt, värmeanpassat samhälle växer i deras ställe. Det leder till en snabb förändring av temperatureanpassningar vid höga temperaturer, och långsamma vid låga temperaturer (se även Birgander et al. 2013). Men små temperaturförändringar kan ändå ändra markbakteriers värmeanpassning över tid. Vid ett uppvärmingsförsök från USA kunde vi mätte att bakterier blir mer värmeanpassade efter några års uppvärmning, tror att temperaturen vara höjdes 5°C (från en snitttemperature på ca 10°C till ca 15°C). En möjlighet att att korta sommar-temperaturer, som når över de lokala bakteriernas optimum, är vad som driven även denna skillnad (se Rousk et al. 2012).

Kort sagt. Japp. temperaturer över 30°C dödar snabbt av bakterier som är vanliga i “vanliga” miljöer, och bereder väg för mer värmeanpassade varianter. Hoppas det kan svara på frågan.

– Johannes Rousk

 

februari 16, 2016

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer