Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Äter fåglar maskarna som kommer upp efter regn?

Rödhake med en daggmask.  Bilden tagen av Rasbak.
Rödhake med en daggmask. Bilden tagen av Rasbak.

När det regnat rejält kommer maskarna upp ur jorden. Men jag har inte sett att fåglarna äter av dem. Har jag inte studerat det tillräckligt eller är det verkligen så? Varför i så fall?

Daggmask är en av de viktigaste födokällorna för många ”mellanstora” fåglar, såsom trastar, måsar, vipor, ljungpipare, osv. Bristen på observationer som frågeställaren har är nog snarare beroende på att fåglarna undviker att plocka maskarna på de platser där vi människor tydligt lägger märke till dem. Vid regn, när maten finns ”överallt”, kan fåglarna välja platser för födosöket där de själva är lite mer i skydd. Då ser man dem inte lika väl. Att de inte skulle äta av maskarna när de senare kryper upp vid regn vore ytterst osannolikt.

Val av skyddade platser för födosök gäller dock inte arter/grupper som måsar, vipor och pipare, vilka alltid födosöker (oftast efter daggmask!) i extremt öppen miljö. Men här skulle frågeställaren troligen heller inte notera någon skillnad. Här har vi också egna studier som visar på motsatsen av vad frågeställaren indikerar.

Vi har studerat ljungpipare som under flyttningen rastar på åkrar i Skåne. De äter nästan uteslutande daggmask. Man ser dem normalt aldrig födosöka på dagen – när det ”borde” varit lättast. De äter istället på natten, för då är maskarna närmre markytan och även uppe och kryper på den samma. Men om det regnar på dagen, då ser vi ofta pipare som äter även i dagsljus – för då är maskarna också lättare att ta.

– Åke Lindström

augusti 10, 2013

Inlägget postades i

Djur