Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är svampen ätlig?

En oidentifierad champinjon som hittats av frågeställaren. Bilden är tagen av Mohamad Nour Mohamad.

Jag har hittat en svamp som ser ut som en champinjon. Den har en stel yta och är tung. Den är gul på insidan när den är liten. När den växt färdigt är insidan rosa som hos en champinjon. Foten är kraftigare än hos en vanlig champinjon. Går den att äta?

Det finns många arter av champinjoner, och flera av dom är giftiga. För att skilja dom åt behövs bättre bilder ur fler vinklar. Man behöver se hur skivorna ser ut, hur ringen ser ut, och hur fruktkroppen ser ut i genomskärning. Man vill dessutom se om den gulnar på hatten och foten när man skrapar på den, och om denna färg stannar kvar eller försvinner efter ett tag. Vidare vill man se om köttet ändrar färg när man delat den, och hur den luktar. Om hatten gulnar kraftigt vid skrapning men sedan bleknar efter en kvart så ska man vara extra försiktig då det kan vara en giftchampinjon.

Kort sagt går det inte att utifrån en enda bild säga om en champinjon går att äta.

Dessutom innehåller champinjoner en grupp ämnen som heter fenylhydraziner, vilka misstänks vara cancerframkallande. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man inte äter mer än några hundra gram i månaden.

– Viktor Nilsson-Örtman

Det Viktor skriver gäller egentligen all svamp, men att artbestämma svamp från foton är svårt och ska utnyttjas med försiktighet, framförallt när det gäller matsvamp.. Jag vill komplettera med tre saker: VAR svampen växt och i vilken MILJÖ den växt kan ge en bra hjälp. Vidare att aldrig skära av foten utan försöka få med hela. Exempelvis ses den kanske säkraste karaktären på giftchampinjon längst ner i fotbasen.

– Sigvard Svensson

oktober 16, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade