
Jag hyr ett torp i Ydre. Det är en gammal kvarnstuga från 1700-talet högst uppe på ett berg, med mycket och en damm i närheten. Min katt har blivit attackerad av ett rovdjur på min veranda, men han klarade sig tack och lov genom att fly under min bil. Det hände på kvällen, någon gång mellan 22:00 och 23:30, i slutet av augusti. Katten hade blivit skrämd så han både kissat och bajsat på trappen. Dessutom var det fullt med tussar från hans päls. Han hade troligen blivit nertryckt i sin avföring, då det fanns spår av sådan runt halsen och på ena ryggsidan. Tidigare i år har jag sett två rävar och två rävungar i området. Jag har också fått höra att varg har siktats ca. 5 mil bort för två veckor sedan. Tidigare år har både lo och varg synts här.
Nu när katten ska ut vädrar han otroligt och väljer ibland att inte gå ut.
Igår kväll gick han till dörren, men när jag öppnade vände han tillbaka in. När jag stänger dörren ser jag genom glasrutan röda ögon som springer förbi precis utanför trappen, dit ytterlampan inte når. Och idag när jag gick ut i trädgården, till ett område med ny jord, finner jag dessa spår, precis där jag kvällen innan sett ögonen. Är det rävspår som jag har här eller är kanske varg? Jag uppskattar spåren till 7-8 cm långa och 7 cm breda, utan klor. Finns inget direkt avstånd att mäta mellan spåren utan den tycks ha trampat runt lite. Ett kryss kan jag dock rita mellan trampdynorna utan att det nuddar.
Har det här djuret nu riktat in sig på att ta katten? Vilket slags djur kand et vara och kan jag göra nåt avskräckande, t. ex. med dofter eller liknande, för att hålla den borta?
Jag har svårt att tro att en varg skulle intressera sig för ett så litet djur som en katt. Tror nog att räv är ganska troligt. Det finns ju andra rovdjur, typ iller och mård, men räv är nog det rimligaste. Tycker att åtminstone ett av avtrycken ser ut som typisk räv. Hade det varit en varg eller lo som angripit katten hade den nog inte överlevt.
Vad göra, förutom att hålla katten inomhus? Det enda är nog om du kan skrämma bort räven med oljud eller på annat sätt när du ser den den eller anar att den finns i närheten. Du känner inte någon jägare i närheten som jan hjälpa dig? Ungrävar blir inte så gamla i naturen så kanske löser sig problemet av sig själv framåt vintern?
– Lars Lundqvist
Det här är visserligen snarare ett journalistarbete, men har gjort mycket rundfrågningar, och ifrågasätter starkt att rävar skulle anfalla katter annat än i undantagsfall. En räv väger inte mer än en stor katt och det vara riskabelt för en räv att attackera en katt. Vi hade en rävfamilj nedanför trädgården i år och de rörde inte katterna, och vice versa.
Lösspringande hund borde vara en mycket troligare angripare.
http://www.catbehaviourist.com/blog/study-certified-cat-behaviourist-anita-kelsey/
– Allan Rasmusson
Jag har också hört att rävar kan vara farliga för katter, även om jag personligen är betydligt mer oroad för hönsen än katterna när det gäller rävar. Misstänker att en katt kan vara en besvärlig motståndare för en räv. Jag har t.ex. för mig att några bekanta hade en katt som anföll en räv som gav sig på kattmaten!. Men däremot kan jag mycket väl tänka mig att om räven lyckas överraska en katt så kan det gå illa för katten.
För ett antal år sedan var det ett fasligt rabalder i närheten av London, där man hittade lemlästade katter i ett område. En ansenlig summa pengar utfästes som belöning för den som ge tips så man fick fast kattplågaren. Slutligen fann man att det var rävar som var de skyldiga, dock hade åtminstone en katterna först blivit påkörda. Vad jag förstår har polisen inte velat berätta vad kattplågarjakten kostade samhället.
Så jag tror också att det är en rimlig gissning att det var en räv. Sedan är ju frågan om räven bokstavligt talat fick blodad tand och fortfarande ser katten som ett tänkbart byte, eller om katten hann låta den få smaka på en välbeväpnad kattass.
Har du hund? Om inte, skulle du inte kunna be någon hundägare att låta sin hund (enklast med en hanhund!) kissa här och var på tomten. Kanske också lägga ut lite hundbajs. Jag vet att det inte känns så kul, men förhoppningsvis kan räven ha en viss respekt för detta. Fast här är jag ute på hal is, vet tyvärr av bitter erfarenhet att ha hund är ingen garanti för att slippa rävbesök bland hönsen. Men man kan ju alltid pröva.
Lycka till och jag håller tummarna för katten.
– Bodil Enoksson
Med all respekt, men jag förstår inte varför ni är så inne på räv. På grund av rävgrannarna och våra katter sökte jag efter vederhäftig info om detta i somras. Bortsett från att rävar äter trafikdödade katter, hittade jag endast något fall med gamla sjuka katter som tagits av räv. Skicka gärna info om faktiska rävangrepp om ni har; Jag är intresserad.
Däremot finns det lösspringande hundar ute på landet. Jaktlagens hundar springer bort emellanåt. Dessa är en faktisk risk för en katt.
– Allan Rasmusson
Ja, det känns som en berättigad fråga och jag är väl influerad av vad jag hört genom livet om rävar och katter. Har också sökt lite och det är få ”verifierade” fall där rävar dödat vuxna katter (i en italiensk studie var däremot kattungar periodvis ett markant inslag i rävarnas diet). Men en hungrig eller oerfaren räv kanske försöker, men som i det här fallet, misslyckas. En fälthare och en normalstor katt ser ju faktiskt ungefär lika stora ut.
Men på något sätt tror jag nog rätt mycket på räv i alla fall. Tycker inte det är så himla vanligt med lösspringande hundar på landsbygden, och jag ändå bott på landet stora delar av mitt liv. Och många lösa hundar håller sig påtagligt ”på gården”. Ofta vet man ju också vems hundar som är ute och ränner, och den frågande nämner inte hundar. Mitt intryck, men det är ju bara just ett intryck, var dessutom att huset var låg ute i skogen. Men visst smiter hundar ut och visst springer hundar lösa i terrängen i samband med jakt. Dock kanske inte så mycket än, för det här hände väl när det fortfarande mest är pürchjakt? Tiden på dygnet talar väl emot hund, i alla fall jakthund. Och så trodde den frågande att förövaren passerade tomten senare.
– Bodil Enoksson
Men var inte spåret lite stort för en räv? 7cm?
– Jörgen Ripa
Det finns en brist på vetenskapliga data här, men vi bör undvika myter. Jag har sett denna åsikt åka runt på internet, men inte belägg för den.
En viktig bit fakta är dock att en hanräv väger typiskt 5-8 kg. Det är inte mer än en katt väger. Ett rovdjur kan inte ta för stora risker vid jakt, och ett kattbett kan snabbt bli livshotande. Arga katter är inte att leka med.
– Allan Rasmusson
Som Jörgen påpekar är en spårstämpel på 7 cm gräsligt stor om det nu skulle vara räv.
Min fundering i går kväll var att någon gång måste en räv lära sig att katter är väl beväpnade. Ytterligare en fundering var att normala rävbyten t. ex. harar kan se större ut än vad man, eller i alla fall jag, skulle tro av vikten. Och att en katt är mer kompakt så att säga. Men som sagt detta är funderingar. Har för övrigt just vägt min ena katt, som jag betraktar som normalstor för en bondkatt; ungefär 4 kg.
Men det var faktiskt en räv som gav sig på vår ena kalkontupp för många år sedan. Det var nysnö, så vi kunde spåra striden. Räven fick dock ge sig, men kalkonen fick tyvärr sådana bitsår att han inte överlevde. Vet inte vad han vägde, men en så stor katt har jag aldrig sett.
– Bodil Enoksson
Jag tycker att det är svårt att helt avgöra om det rör sig om en räv eller ett annat hunddjur från bilderna. Vissa av spårstämplarna stämmer bra med räv, medan andra får mig att tänka på tamhund med en rundare stämpel och baktårna placerade mycket närmare framtårna. Nu är inga av avtrycken så värst tydliga, och vi ser inte heller hela spårlöpan. Min bedömning av storleken allena är att den ändå ligger inom variationen för räv, särskilt eftersom det är litet oskarpa kanter på avtrycken. Det är också den långt mest sannolika besökaren i det här fallet, tycker jag.
– Andreas Nord