Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är humlor närsynta?

Ljus jordhumla (Bombus lucorum) är en vanlig humla i Sverige. Den ses ofta i stor mängd i lämpliga blommor, till exempel stockrosor som i det här exemplet, såväl tillsammans med artfränder som med andra slags humlor. Att flera humlor samlas på en särskilt nektargivande blomma handlar nog i första hand om att just den där blomman är särskilt bra just då, och inte så mycket om att humlorna inte begriper att det redan är andra vid middagsbordet!

Vi har ett gäng stockrosor vid vår entré och humlorna verkar gilla dem bra. Ofta vi ser humlor på samma blomma trots att det finns flera andra lediga. Det får mig att undra om humlor är närsynta och inte ser att blomman redan är upptagen, eller är det helt enkelt så att de är flockdjur och därför går på en redan beprövad blomma?

Jag gissar att det här handlar om att vissa blommor på växten helt enkelt ger mer nektar vid ett visst tillfälle, och att pollinatörerna därför söker sig dit. Humlor är ju sociala bin med välorganiserade samhällen, men just i det här fallet handlar det nog inte om att de ”äter tillsammans” utan att humlorna samlas kring några blommor för att just de är särskilt bra. Humlorna hittar dit genom att förlita sig på många olika sinnesintryck, såväl kemiska som visuella.

Jag gissar att de ”bästa” blommorna inte är samma varje dag, och kanske inte heller under hela dagen. Nästa sommar kan det kanske vara något att undersöka för att komma närmare ett svar på dina humlors närsynthet – sitter de alltid i samma blomma eller byter de blomma under och mellan dagar?

– Andreas Nord

december 28, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi