Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är det verkligen en kackerlacka jag hittade inomhus?

Skogskackerlackan, Ectobius lapponicus, är den enda kackerlackan som finns naturligt i Sverige. Namnet till trots är den vanlig utomhus över hela landet. Till skillnad mot exotiska kackerlackor är detta dock aldrig ett skadedjur. Hittas den inomhus har den alltid och ofelbart följt med in utifrån. Bilden är tagen av Marielene Willén.

Vi bor i en villa i Uppsala och idag (i juli) såg jag detta djur i köket nära altandörren. Kan det vara en kackerlacka? Jag har aldrig sett något liknande här tidigare, vi har rent och fräscht hemma och vi har inte varit ute rest nu, men vi var på Kanarieöarna i mars.

 

 

Det är mycket riktigt en kackerlacka. Det går inte riktigt att se vilken på bilden, som är lite för liten och oskarp, men bara baserat på kroppsform (och sannolikhet) finns det ingenting som avviker från skogskackerlackan, Ectobius lapponicus. Det är vår enda inhemska kackerlacka, och den är vanlig i och omkring skogsmark i hela landet. Den hittas ofta inomhus, men då är det alltid och utan undantag så att den har kommit in utifrån. Skogskackerlackor uppträder alltså aldrig som skadedjur och är därmed ingenting att bekymra sig över!

– Andreas Nord

januari 4, 2023

Inlägget postades i

Djur